Няколко независими медии публикуваха разследване, посветено на най-голямото изтичане на

...
Няколко независими медии публикуваха разследване, посветено на най-голямото изтичане на
Коментари Харесай

Зловещото лице на руската цензура – какво разкрива най-голямото изтичане на документи от Роскомнадзор

Няколко самостоятелни медии разгласиха следствие, отдадено на най-голямото приключване на документи от съветския регулатор Роскомнадзор, който се занимава с цензурирането на съветските и други международни медии и уеб пространството. Получените данни хвърлят светлина върху това по какъв начин Роскомнадзор се бори с неуместната информация, цензурира информацията за войната в Украйна и за Владимире Путин, по какъв начин следи руснаците.
Би Би Си обобщава главните заключения от тези материали.

Кой хакна Роскомнадзор и какво написа в разкритите от хакерите документи?

През ноември 2022 година беларуската група " Киберпартизани " разгласи, че е проникнала в Главния радиочестотен център (ГРЧЦ) на Роскомнадзор. Хакерите разясняват, че са съумели да се внедрят във вътрешната мрежа на ведомството и да смъкват документи и преписка на чиновниците - общият размер на данните е над 2 терабайта.
Те описват, че наличието им в системите на ГРЧЦ е останало неусетно в продължение на няколко месеца.
От ГРЧЦ публично признаха, че има навлизане в системите им, само че твърдяха, че обстановката е била „ управляема " и хакерите не са съумели да получат достъп до " поверителна информация и сериозно значима инфраструктура ". Съвсем друга картина обаче демонстрира следствие на плана " Система " (съвместно начинание на " Свобода " и " Настоящее время ", които са вписани в регистъра на " задграничните сътрудници " в Русия) - в ГРЧЦ приели приключването на информация  като „ морална покруса ". Във вътрешноведомствените чатове чиновниците говорели за станалото като за злополука.

" Киберпартизани " оповестиха, че данните от документите потвърждават " огромно следене в мрежата и опити да се откри цялостен надзор върху всички, които през последните 20 години са се изказвали срещу режима на Путин “. Хакерите предадоха архива с източените документи на съветски и западни публицисти. Разследвания, учредени на  данните от тези документи, бяха оповестени от немския вестник, съветското издание " Медиазона " (то също е вписано в регистъра на " задграничните сътрудници ".), както и от " Система ", " Агентство ", центъра " Досье " и плана " Важные истории " (обявен в Русия за " нежелателна организация " ).

Роскомнадзор цензурира информацията за Путин

Разкритите от хакерите данни свидетелстват, че една от основните цели на ГРЧЦ е заличаването на всяка  неуместна информация за Владимир Путин. Служители на ведомството ежедневно следят медиите и обществените мрежи за всякаква информация, която съгласно тях може да сътвори отрицателен облик на съветския президент.

Както пише  " Важные истории ", след всяка обществена поява на Путин чиновници на ГРЧЦ вършат доклади, съдържащи всички отрицателни реакции, свързани със съответното събитие. Ето по какъв начин наподобява един  откъс от подобен отчет във връзка на неотдавнашното посещаване на Путин в Калининград:
" Други създатели иронизираха произнесената от В. В. Путин фраза за това, че " трудолюбието въобще е обособен гений, не е просто, извинете, гумен гъз ". Подчертаваше се, че сходно изявление, както и останалите изказвания на президента " от дълго време към този момент не провокират други страсти, с изключение на испански позор ".

За правенето на отчетите чиновниците на ГРЧЦ са инструктирани да разпознават " точките на осведомително напрежение ". В техните отговорности влиза освен мониторинг на реакциите във връзка с Путин, само че и прогнози за това какви събития може да породят рецензия в бъдеще.
ГРЧЦ следи интензивно и  известията за здравето на Путин. Изданието " Агентство " е разкрило във вътрешните документи на ведомството няколко десетки файла с еднообразно заглавие " Критично положение на здравето ва Президента на Руската федерация  В.В. Путин " – те са основани през интервала от април да октомври 2022 год.

Всеки сходен мониторинг наподобява като таблица, в която са вписани постингите за здравето на Путин – най-вече от съветските обществени мрежи, в това число Telegram. В докладите се цитират подбрани мнения, за това, че съветският президент страда от " рак " или " шизофрения " – нормално те са предизвикани от съответните изявления или изказвания в медиите. 
От изданието „ Важные истории " показват, че задачата за " мониторинг на осведомителните мотиви за утежняване на здравето на президента " даже е възлагана като тест на претендентите за длъжности в департамента по мониторинг.
ГРЧЦ следи изявленията за Путин благодарение на система за мониторинг на медиите и обществените мрежи Brand Analytics, както и ръчно. Служителите на регулатора са търсили текстове по основни думи като  " плешиво джудже ", " Пыня " (пренебрежителен прякор на Путин ) и " пуйло " (произхожда от фразата „ Путин - хуйло “).

" Досье " написа, че един от документите на Роскомнадзор е озаглавен " Методика на обидите против президента ". От него излиза наяве, че търсенето на отрицателни текстове за Путин е учредено на федералния закон " За информацията ", който постановява да се блокира наличие, „ оскърбяващо органите на държавната власт “. В напътствията са посочени образци, въз основа на които чиновниците да преценят кои данни би трябвало да се считат за оскърбителни.

Роскомнадзор възнамерява в бъдеще да усъвършенства търсенето на отрицателни изявления за Путин. Още през август в медиите писаха, че ГРЧЦ е платил на московската IT-компания " Эксикьюшн Эр Ди Си " 57,7 милиона рубли за създаването на системата " Окулус ", която на основата на невронни мрежи ще проучва фотоси, видео и текстове в уеб сайтове, обществени мрежи, с цел да открива неразрешена информация.

Както написа " Система ", дилемите на " Окулус " ще включват и търсене на обидни за Путин изображения на основата на " класификатор на графичните същности ". Класификаторът предлага два вида изображения: " оскърбителни изображения на президента " (например, в случай че е изобразен като " молец " или " рак " ) и " сравняване на президента с негативни персонажаи " (например, с Адолф Хитлер, вампири или педофили).

След началото на войната Роскомнадзор се интересува освен от отрицателно наличие във връзка с Путин, само че и във връзка с управляващите като цяло, акцентира " Досье ".

Автоматизираха цензурата на рунет (и не престават да го правят)

" Окулус " - не е единствената система, която Роскомнадзор възнамерява да употребява за цензура в интернет.
В няколко следствия се загатва полусекретният мессинджър КОВ - " Кабинет за оперативно взаимоотношение ". Той е основан от ГРЧЦ в края на 2019 година
Системата се употребява за предпазена комуникация  сред чиновниците на Роскомнадзор и силовите структури – Главната прокуратура, ФСБ, ФСО, Росгвардията и Министерство на вътрешните работи. В груповите чатове, да вземем за пример, се разгласяват доклади за " протестни настроения ". А в персонални известия чиновниците на ГРЧЦ изпращат на прокуратурата линкове към постинги, съдържащи съгласно тях " фейкове " за армията ".  Те биват селектирани измежду хиляди линкове, които чиновниците слагат в категорията " отрицателни изявления за специфичната военна интервенция и въоръжените сили на Руската федерация ".

Това не е единствената техническа иновация на ГРЧЦ. От 2020 година ведомството създава системата " Чист интернет ", която е нужна за автоматизиране на търсенето на " неразрешено " наличие.
Роскомнадзор даде обещание, че откакто доближи плановия си потенциал " Чист интернет " ще покрива 100% от рунет (руската мрежа – обособена от международната, основана по разпореждане на Путин – б.р.), написа " Медиазона ". Съдейки по всичко, основен съставен елемент за събирането на данни ще бъде търсачката " Яндекс ".

" Яндекс " усили за ГРЧЦ броя на вероятните търсения в денонощие и даде своята платформа " Толока " за образование на невроните мрежи на " Чист интернет ".

Още една функционалност на " Чист интернет " е бот-фермата (в документите на  ГРЧЦ се употребява точно този термин). Фермата се създава в самото ведомство – тя би трябвало да е приключена през месец май тази година. Тя би трябвало да може да генерира биографии на подправени профили и да имитира от тяхно име интензивност в обществените мрежи. Съдейки по всичко, ботовете ще се употребяват преди всичко за събиране на информация от затворените групи, написа " Медиазона ".

Едно от основните посоки в цензурирането на рунет е системата " Вепрь ". За нейната реализация ще дава отговор Московският физико-технически институт (МФТИ), който завоюва конкурс за плана.
Сред заканите, които ще търси " Вепрь ", съгласно презентация на МФТИ, са тероризъм и екстремизъм, рецензия против управляващите и несистемна съпротива, " агитация на ЛГБТ ", наркомания, дезертиране, " оскърбителни арт-акции ", методите на Джийн Шарп и други

Властите интензивно употребяват Роскомнадзор за битка с информацията за войната

От началото на войната против Украйна, Роскомнадзор и ГРЧЦ се трансфораха в главен инструмент на управляващите за битка с неуместната информация за съветското навлизане в прилежащата страна. 
Вътрешните документи демонстрират, че през първите 9,5 месеца на войната съветските управляващи са премахнали близо 150 хиляди изявления в обществените мрежи, написа " Агентство ".
В следствието си " Система " установи, че една от дилемите на Роскомнадзор е премахването на " неправилна " информация за войната от съветските търсачки. Една от „ задачите “ на  ведомството е „ специфична задача Яндекс У " –  мониторинг на антивоенни материали в съветската търсачка. 
В кореспонденцията на чиновниците се загатват образци за търсения, подлежащи на „ поправяне “, като " Русия бомбардира жилищни здания ", " Русия разстрелва мирни поданици ", " зверствата на съветските военни в Буча ", " закононарушенията на съветските военни ", " съветските наборници в Украйна ", " големи загуби на съветските войски в Украйна ".

ГРЧЦ проучва обществените мрежи ежедневно. Въз основа на наблюденията се сформират таблици за разкриване на " фейкове ". Самите " фейкове " са класифицирани по категории, както " ликвидиране на мирни поданици ", " обстрели против мирното население ", " обстрели против градове ", " загуби на персонален състав и техника ", " военнопленници ", " мародерство ", " готовност ", " дестабилизация в Русия ".

ГРЧЦ прави мониторинг и на изявленията, идващи от окупираните от Русия украински територии. Сега там е стеснен достъпът до 262 уеб страницата на украински телевизионни и радиоканали, както и до страници, позволяващи онлайн достъп до тези медии. В Русия е стеснен достъпът до 630 украински уеб страницата, демонстрира статистиката на Роскомнадзор.

Борбата с самостоятелните медии и несъгласните е изведена на ново равнище
Вече няколко години съветските управляващи интензивно афишират самостоятелни публицисти и медии за задгранични сътрудници, а след започването на войната против Украйна тези дейности зачестиха. Сега с подобен статут са стотици хора. Но, в случай че се съди по изтеклата информация,  Роскомнадзор не счита да спре дотук.   

Както написа уеб сайтът " Важные истории ", от изтеклата информация следва, че ведомството е подготвило информации за над 800 души за оповестяването им за „ задгранични сътрудници “.  Изданието разгласява техния  лист – от тях единствено 139 души все още са вписани в регистъра. Списъкът с евентуалните цели може да е много по-голям от упоменатите 800 души, защото изтеклата информация не обгръща всички документи. Наличните данни обгръщат интервала 2020-2023 година
Роскомнадзор следи и водачите на публично мнение, демонстрират документите. Журналистите разполагат със лист, включващ  472 имена с изложение на активността им и линкове към всички открити сметки в обществените мрежи. В листата има имена на артисти, блогъри, стендап-комедианти, публицисти, режисьори, музиканти.
 
След започването на войната Роскомнадзор следи медиите още интензивно. Както написа " Досье ", на 28 февруари 2022 година – четири дни след нахлуването в  Украйна, пред сътрудниците на Роскомнадзор е сложена задача да се наблюдават уеб страниците " за наличие, което опонира на формалната позиция на Министерството на защитата ".

Вълната от блокирания на медии е готова авансово. Например, ГРЧЦ е почнало да търси учредения за блокиране на Deutsche Welle и съветската редакция на Би Би Си още на 25 февруари (а в през нощта против 4 март двете медии към този момент бяха блокирани).

Някои медии са обозначени от Роскомнадзор " антируски " – измежду тях са съветската работа на Би Би Си, " Медуза " (вписана е като " задграничен сътрудник и оповестена за нежелателна организация), " Радио Свобода ", The Insider (също „ нежелателна организация и " задграничен сътрудник " ), канал " Редакция ".

Руската работа на Би Би Си се обърна към Роскомнадзор с молба да разяснява описаните следствия и чака отговор.
Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР