Няколко думи за Европейския бюджет:1. Преди всичко, това е предложение

...
Няколко думи за Европейския бюджет:1. Преди всичко, това е предложение
Коментари Харесай

Европейският бюджет - възможност за развитие или летаргия и корупция

Няколко думи за Европейския бюджет:

1. Преди всичко, това е предложение на Европейската комисия за многогодишна рамка , която следва да се разисква и евентуално да бъде призната след към година. Има време за влияние. Няколко страни към този момент се опънаха против предлагането. Ако желаеме те да смекчат позицията си, би трябвало да се откажем от апела си: " Кой ще ни даде пари? "

2. Трябва да си забраним думата " възприемам " , когато приказваме за бюджет на Европейски Съюз. И освен. Тя е нездравословна, корумпираща и безполезна. Така наречените " европейски пари " би трябвало да се влагат, не да се усвояват. Тази смяна е основна в концепцията на бъдещия бюджет. Парите ще бъдат от ден на ден лост за привличане на спомагателни вложения, все по-малко заряд на дупки.

3. Обвързването с върховенството на закона звучи доста привлекателно, само че е малко евентуално да бъде приложено . Възможни са някои наказателни акции при доста крайни случаи, само че това и в този момент става с санкции, наложени от Комисията.

4. Бюджетът планува 25% от средствата да се вложат в действия, свързани с климатичните промени. Не скачайте! Това е огромна опция за България. Тези 25% значат повече средства за енергийна успеваемост, за рационализация на енергийната система, за по-чист въздух, за по-чист превоз. Това са все неща, от които ние имаме остра потребност. Ако съумеем да приготвим положителни планове, които обвързват намаляването на въглеродните излъчвания с решаването на тези съществени проблеми на България, печелим от качването на климатичния фактор до 25%.

5. Бюджетът за нововъведения се качва с 60% . България не е водещ научноизследователски център, само че страната би трябвало от в този момент да се нарежда за привличане на средства за научни проучвания и нововъведения с подобаващи сътрудници и потребни за България тематики и планове.

6. С 30% се качват средствата за външна активност . Не бива да пропущаме и тази опция. Значителна част от тези пари ще отидат в вложения в чиста сила в трети страни. България има мощно развита световна инженерингова слънчева промишленост. Тя е съвършен претендент за сходна поддръжка. Около председателството голям брой организации усвояват интернационалните административни процедури на Европейски Съюз. България се нарежда добре и по отношение на Западните Балкани и Турция. Страната може да предложи доста в работата в тези страни.

7. Разходите за климат, околна среда и нововъведения дават превъзходна опция на България да излезе печеливша от затварянето на въглищното електропроизводство . Това е огромен план, с който в случай че България се заеме мъдро, ще завоюва доста. Ако упорства неуместно, ще загуби доста. Предложеният бюджет дава съвсем на тепсия интелигентен и печеливш метод.

8. Изглежда ще бъде повишен разходът за дребни фермери . Това е опция България най-накрая да поправя извънредно небалансираната си селскостопанска политика и да подкрепи дребните производители, био производството и локалните селскостопански начинания.

9. Голямо нарастване, 2.2 пъти, ще получат младежите . Това е рушвет, който те получават, с цел да обичат Европейския съюз. Този рушвет е още една опция за поосвежаване на тежко западналото висше обучение в България. В композиция със средствата за цифровизация, нововъведения и климатично обвързани действия, висшето обучение може да си поеме глътка въздух. Ако, несъмнено, събере мощ да диша. Важно е също освен българските студенти да вървят в чужбина, само че и българските университети да станат привлекателни за чужденци. Това не е по никакъв начин мъчно, само че още веднъж, университетите първо би трябвало да дадат симптом на живот.

10. Предложеният бюджет надалеч не е съвършен, само че дава големи благоприятни условия на България . Дали ще се възползваме, зависи от нас. Той може да ни извади от летаргията, може да ни зарие в корупция. Важно е да навлезем бързо и съществено в неговото разискване.

Коментарът е оповестен във " Facebook "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР