Няколко дни след като Тим Кук и Илон Мъск са

...
Няколко дни след като Тим Кук и Илон Мъск са
Коментари Харесай

Тим Кук се справи с Мъск, но има по-голям проблем

Няколко дни откакто Тим Кук и Илон Мъск са се срещнали поради обвиняванията на Мъск, че Apple поддържа цензурата, разногласието сред двамата ИТ водачи е сподавен. Мъск разгласи, че Apple още веднъж популяризира в Twitter и е най-големият рекламодател на платформата.

Успехът за бързото решение на разногласието е приписван на Тим Кук, който е прочут със своя изкусен метод. Същевременно обаче Кук към момента не се е справил с различен даже по-голям проблем, оповестява Financial Times.

В някои от заводите, в които се създават устройствата на Apple, към този момент много време има митинги на недоволни чиновници. Причината е основно в политиката за " нулев Covid " на Китай, която включва чести ограничавания.

Самите фабрики не са благосъстоятелност на Apple. Компанията наема други подизпълнители, които създават устройствата ѝ. В Китай се вършат 95% от всички iPhone-и, като от доста време има рецензии към Apple поради този факт. От една страна това я слага според от китайското държавно управление, като компанията нееднократно е била упреквана, че подхваща стъпки, с цел да се хареса на управляващите.

Последната такава рецензия пристигна неотдавна от сенатора от Мисури Джош Хаули, който изпрати отворено писмо до Кук. В него политикът упрекна Apple, че под управлението на Кук " неведнъж е пособия на китайската комунистическа партия за шпионирането и ограничението на съществени човешки права на китайските жители ".

Кук и Apple не са коментирали тези обвинявания обществено. Най-вероятно няма и да го създадат. Подходът на Кук постоянно е бил по-дискретен и това пролича и в късата му кавга с Мъск.

Той не разяснява обществено и острите рецензии на Мъск, който бяха отправени през профила на милиардера в Twitter. Вместо това Кук предложения Мъск на среща в централата на Apple. След нея притежателят на Twitter разгласи, че е ставало дума за " неразбирателство ".

" Сигурен съм, че Тим го е омаял ", разяснява източник на Financial Times с над 10 години стаж в Apple. " Той е желал да го изслуша и по-късно съм сигурен, че му е споделил своята позиция. Това прави Тим: той навива ръкавите си и взема решение проблеми. Той не обича обществени дебати, без значение дали става дума за ПР или нещо друго. Не е неговият жанр. Той не е като Илон ", споделя служителят.

Дипломатичният метод на Кук е добре прочут, само че не е всевластен. Проблемите в завода на iPhone, прочут с прякора " Градът на iPhone ", към този момент се отрази на компанията. Apple трябваше да предизвести, че доставките на iPhone може да не са задоволителни, с цел да отговорят на интереса тъкмо преди най-активния сезон на продажби.

Това е сериозен проблем за Apple. Компанията разчита на продажбите на iPhone за по-голямата част от приходите си. Самият iPhone държи по-малко от една пета от пазара на смарт телефони по света, само че прибира 80% от облагите. Решаването на този проблем обаче наподобява отвън обсега на Кук и той ще би трябвало да се постарае много, с цел да успее да откри решение на проблем в цех на непозната компания в непозната страна.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР