Няколко дни преди гала вечерята P28 на POLITICO – бляскаво

...
Няколко дни преди гала вечерята P28 на POLITICO – бляскаво
Коментари Харесай

Твърде близо до слънцето: Възходът и падението на Ева Каили

Няколко дни преди церемония вечерята P28 на POLITICO – блестящо събитие в обществения календар на Брюксел, разкриващо класацията за най-влиятелните хора в Европа, гръцката депутатка Ева Каили искаше да се увери, че ще седне на височайшата маса.

В поредност от имейли, нейният офис в Европейския парламент лобира за място измежду първите, макар че към момента не се знаеше кой тъкмо ще участва. В последна сметка Каили се озова на маса до еврокомисаря по работните места Николас Шмит, тъкмо зад ръководителя на Народното събрание Роберта Мецола и авторитетния еврокомисар по промишлеността Тиери Бретон.

По всичко проличава, че Каили, една от най-бляскавите фигури на политическата сцена в Брюксел, вицепрезидент на Народното събрание и звезда в родната си Гърция, се любува на вечерта, която включваше видео послание на украинския президент Володимир Зеленски и завоалираните самопризнания на Мецола и Бретон за желанието им да станат ръководители на Европейската комисия.

Подходът на Каили към проекта за сядане, търсещ непосредственост до властта, беше в сходство на метода, който те бе възприела през две десетилетия в политиката – от студентка в Солун – до втория ѝ мандат в Европейския парламент. Тя имаше всички учредения да счита, че скоро ще седне на първия ред.
Два дни по-късно тя се оказа в пандиза.
В спецоперация, Каили беше задържана от белгийската полиция като част от следствие за приемане на за пари против въздействие. Сред четиримата души, задържани при започване на декември са някогашния италиански народен представител социалист Пиер Антонио Панцери и колегата на Каили, италиански парламентарен помощник на име Франческо Джорджи. Всички те са упрекнати в приемане на противозаконни заплащания от Катар и Мароко в подмяна на политически услуги. Каили бе най-известният, най-високопоставеният и политически най-амбициозният измежду тях.

Огромно количество информация се появи  в общественото пространство след тези бурни дни, в това число изказванията на Панцери, отпечатани в белгийския вестник Le Soir, че е платил на Кайли 250 000 евро, с цел да поддържа предизборната ѝ акция през 2019 година
Но точната роля на Каили в абсурда не е добре дефинирана
За разлика от Панцери тя към момента не е признала нищо и остава в пандиза повече от два месеца след ареста й. Съдебните управляващи отхвърлят да я пуснат условно, поради убеждението, че има риск от бягство или замяна на доказателства.

Адвокатите на Каили я разказват като почтена жертва на другите обвинени по делото. Според тях Панцери и Джорджи са употребявали нейния сан и статус, с цел да прокарват своите ползи без нейно познание.

И въпреки всичко в заповедта за арест на Каили се показва, че тя е била основен член на заговора и е знаела, че в дома й се съхраняват нелегално добити пари. Опитала се е да предизвести съучастниците си след ареста на Джорджи и е контактувала с катарския министър на труда Али бин Самих Ал Мари, апетитен като основна фигура по делото.

POLITICO се порови надълбоко в нейното минало – от скромното ѝ начало в Солун, вторият по величина град в Гърция, до националната политика в Атина, по-късно в Брюксел и съдбовните седмици, довели до нейния арест. Появява портретът на една магнетична персона, която се бори безмилостно за все по-високи позиции, безразлична е към идеология или преданост към партията и се интересува само от крайния резултат.

Наред с други извънредни детайлности, отчетът на POLITICO демонстрира по какъв начин Кайли лобира и получава университетски степени в Гърция, без да даде нужната за това курсова работа. Как политическите и бизнес ползи на нея и сестра ѝ Манталена в Брюксел постоянно се припокриват. И по какъв начин тя лобира, персонално и мощно в интерес на Катар през седмиците, водещи до нейния арест.

За жителите на Солун, които следят нейния случай, история ѝ припомня за гръцка покруса, в която брилянтен основен воин, подбуден от надменност прави безразсъдни и арогантни дейности, само че най-после е отлъчен от ориста или Немезида, богинята на отмъщението.
За изгряването на звездата на Каили в политиката, връзката със сестра ѝ Манталена, лобирането за Катар и пътят на парите – четете на следващия ден на ДЕБАТИ.БГ във втората част от отчета на POLITICO.

Текстът е оповестен в, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР