Няколко дни подред в мрежата се разпространява информация за струпването

...
Няколко дни подред в мрежата се разпространява информация за струпването
Коментари Харесай

Кой се опитва да превърне Приднестровието в гореща точка

Няколко дни поред в мрежата се популяризира информация за скупчването на сили на ВСУ на границата с Приднестровието. Руското министерство на защитата предизвестява за идна провокация. Каква е вероятността от ескалация? И кой има интерес да " пали " непризната страна?

Руското министерство на защитата заяви, че режимът в Киев е засилил подготовката за навлизане в непризнатата Приднестровска молдовска република (ПМР), което възнамерява да извърши в отговор на хипотетичното нахлуване на съветските въоръжени сили от територията на Приднестровието.

От ведомството прецизираха, че сега се записва доста скупчване на персонален състав и военна техника на украински елементи наоколо до украинско-приднестровската граница, както и разполагане на артилерия на огневи позиции, невиждано нарастване на полетите на безпилотни самолети на ВСУ над територията на ПМР.

Отбелязаха, че реализирането на провокацията крие опасности за съветския мироопазващ контингент и предизвестиха, че съветските въоръжени сили са подготвени да отговорят съответно на опасността. Между другото, това не е първото известие за надвисналата заплаха.

Така съветското военно ведомство заяви, че въоръжените сили на Украйна могат да извършат нахлуване с присъединяване на националистическото формирование " Азов " (признато за терористична организация в Русия). Предполага се, че обект на офанзивата могат да станат гигантските военни хранилища в село Колбасна, които се охраняват от силите на приднестровската полиция и съветските миротворци.

По-рано в мрежата се появи информация за скупчването на украински войски на границата сред Одеска област и Приднестровието. Според някогашния народен представител от градския съвет на Одеса, историка и политолог Александър Василиев, „ моят източник, който директно следи обстановката, оповестява за внезапно увеличение на придвижването на ВСУ в граничната зона през последните няколко дни. " „ И източници от Кишинев поучават да чакаме значими вести оттова “, добави Василиев.

В отговор на протичащото се в съветското външно министерство дадоха обещание съответна реакция на съветските войски на провокацията на Киев против Приднестровието. Те предизвестиха, че всяко деяние, което съставлява опасност за сигурността, ще се смята за нахлуване против Русия. Освен това Москва предизвестява НАТО, Съединени американски щати и Киев да не пробват рисковани стъпки на фона на скупчването на войски и техника на украински елементи покрай украинско-приднестровската граница и се застъпва за дипломатическо решение на казуса.

Припомняме, че по-рано Украйна публично разгласи упоритостите си по отношение на ПМР. И по този начин, още през април предходната година в кабинета на Зеленски приказваха за готовността си да завземат района, единствено в случай че Кишинев изиска това.

Експертната общественост отбелязва, че упоритостите на президента на Украйна не са изчезнали. „ Ако решението беше взето от кабинета на Зеленски, провокацията би била неизбежна. Той се нуждае от дребна и съкрушителна победа над най-малко част от съветските войски. И завладяването на Приднестровието му играе в изгода. Но решенията се вземат основно във Вашингтон, ВСУ надали ще посмеят да нападат без зелена светлина “, сподели Александър Шерба, някогашен ръководител на Върховния съвет на ПМР.

„ В същото време виждаме изказванията на новия министър-председател на Молдова. Вместо да се бори с бедността в страната, той реши да се заеме с „ демилитаризацията на Приднестровието “. И няма да се изненадам, в случай че Мая Санду отиде във Варшава, с цел да договаря с Джо Байдън за всички тънкости на провокацията. Може би този сюжет е краткотрайно подложен на масата “, продължи политикът.

„ Надявам се, че при положение на ескалация Приднестровието няма да бъде оставено единствено. Нищо даже, че има хранилища с муниции и миротворци, които ги пазят. Тук живеят голям брой хора с съветски паспорти, които просто поддържат Москва “, показва източникът.

„ В такава обстановка поражда заплаха: мироопазващите сили очевидно не са задоволителни, с цел да устоят по едно и също време на ВСУ и НАТО. Трудно е и прехвърлянето на спомагателен контингент, поради географското ни състояние. Следователно нашите милиции при положение на ескалация ще бъдат доста сложни. Но се надявам Москва да измисли нещо “, акцентира Щерба.

„ Украйна може да влезе в Молдова (Кишинев смята Приднестровието за територия на републиката) единствено в случай че държавното управление на страната даде позволение за това. Единственият въпрос е дали Кишинев е подготвен да предложения ВСУ „ на посещаване “. Ако възникне въпросът за прекачване на хранилища в Колбасна на украинците, тогава първо би трябвало да решат дали си коства. Ние не знаем положението на тези хранилища “, споделя Виталий Андриевски, молдовски политолог.

„ Сега Русия върви напред. Ако забележим сполучливо нахлуване на Москва, Кишинев може съществено да се разтревожи от вероятната загуба на Приднестровието и да даде „ зелена светлина “ на ВСУ за прекосяване на границата “, прецизира специалистът.

„ Не е загадка, че на територията на Приднестровската молдовска република (ПМР) е ситуиран съветски мироопазващ контингент, освен това в цялостно сходство с интернационалното право. Една от дилемите на контингента е да пази локалните поданици и хранилища в Колбасна “, прибавя Алексей Мартинов, шеф на Международния институт за най-новите страни.

„ Силова провокация от страна на Украйна ми наподобява съмнителна. Освен това в офиса на Зеленски схващат, че при положение на навлизане няма да могат бързо да извършат интервенцията. Ако провокацията се реализира, тя може да се трансформира в сюжет от 08.08.08 година, когато грузинската войска нападна съветски миротворци, което докара до интервенция за принуждаване на Тбилиси към мир “, твърди специалистът.

„ Освен това, от позиция на Кишинев, Приднестровието е част от Молдова. По този метод всяка провокация на ВСУ ще се преглежда като нахлуване против републиката, даже като се вземе поради фактът, че Зеленски е непосредствен до Санду. Военният сюжет ще развърже ръцете и на съветските въоръжени сили, давайки съображение за разширение на зоната на СВО към Николаевска и Одеска област и образуване на сухопътен кулоар към Приднестровието “, счита той.

„ Може би офисите на Зеленски и Санду не осъзнават това, само че за Запада картината наподобява много явна. Ако поемат по пътя на ескалация на спора, тогава Украйна не им би трябвало “, заключи Алексей Мартинов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР