Някои вещества, които влизат в контакт с кожата ви, могат

...
Някои вещества, които влизат в контакт с кожата ви, могат
Коментари Харесай

Три от най-честите нежелани реакции към козметика

Някои субстанции, които влизат в контакт с кожата ви, могат да причинят негативно влияние, известно като " нежелана козметична реакция ". Множество фактори провокират раздразнение на кожата, проявяващо се посредством алергии или възпаления, които в избрани случаи изискват здравна интервенция.

Повечето хора би трябвало естествено да понасят козметиката. Въпреки това е допустимо да изпитате сензитивност към избрани съставни елементи. По-голямата част от продуктите за персонална хигиена и хубост са безвредни, само че не е изключено в даден миг да почувствате дискомфорт, когато употребявате подобен. 

Физическите признаци нормално са явни по кожата, въпреки че от време на време дискомфортът е вътрешен. Всеки може да изпита странични резултати, само че хората с чувствителна кожа или кожни болести, даже и да не са диагностицирани, са по-склонни да получат нежелани реакции към козметиката. Те се основават на чувства или дискомфорт след потребление на артикул. 

Уртикария

Козметичната уртикария е реакция, която предизвиква отичане и сърбеж в границите на минути след използване на продукта с алергена. Външно наподобява като изгаряне с коприва - кожата става розова и набъбва.

Алергичен контактен дерматит

Този тип раздразнение се състои в реакцията на имунната система към контакт с козметиката. Степента зависи от формулата, силата на сътрудника, честотата на приложимост, нанесеното количество, времето без изплакване и положението на епидермалната преграда. Алергичният контактен дерматит предизвиква лющене, напукване, зачервяване и сърбеж.

Дразнещ контактен дерматит

Това е една от най- честите нежелани реакции към козметиката. Представлява локално инфектиране, повлияно от фактори на околната среда и персонално влечение или атопичен дерматит. 

Той се дължи на нееднократен контакт с продукта. Дразнещите детайли засягат епидермалната преграда, което води до трансепидермална загуба на вода. Признаците на това положение са обриви. Може да бъде породено от сапуни, хидроалкохолни почистващи препарати и детергенти (специфични химикали). В допълнение, мощното триене с четки, синтетични гъби или козметика, съдържаща микроабразивни сфери, усилва риска от раздразнение. 

Разграничаване на алергичния и дразнещия контактен дерматит може да бъде предизвикателство, така като и двете положения могат да доведат до реакции . Клиничните прояви варират от леко лющене с най-малък сърбеж до мощно сърбящи мехурчета с течност или лихенифицирана кожа (силно удебеляване на кожата, понижена разтегливост, изменена пигментация).

Ако забележите нежелана реакция, неотложно спрете да употребявате продукта. Ако признаците не престават с дни, отидете на доктор.

Предотвратяването на кожни раздразнения, несъмнено, не е допустимо. Вижте няколко рекомендации:
Четете етикетите, за да купувате артикули с малко съставки. Обърнете особено внимание дали не са с изминал период на валидност.Анализирайте кожата си, без да се доверявате 100% на етикетите, които настояват, че са хипоалергични, дерматологично тествани и недразнещи.Направете тест: намажете малко количество отвътре на лакътя и изчакайте отговор на кожата през идващите 72 часа.Пръскайте аромати върху облеклата, тъй като намалявате рисковете от алергия посредством липса на пряк контакт на продукта с вашата кожа.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР