Някои трагедии са предвидими. Именно тук идва ролята на системите

...
Някои трагедии са предвидими. Именно тук идва ролята на системите
Коментари Харесай

Система за ранно и бързо предупреждение. СМС-ите, които хората в Царево не получиха

Някои нещастия са предвидими. Именно тук идва ролята на системите за ранно предизвестие при бедствия. В България на доктрина такава има, само че тя покрива едвам половината от популацията. И към момента не са изпълнени европейските условия за ранно обявяване.

" Проливни дъждове и стихии в региона на . Ограничете всяко излишно придвижване по време на явленията ".

На 6 септември всички хора, намиращи се в региона на Атика, Гърция, получават сходно известие от управляващите. Ден по-рано мощни дъждове започнаха и по.

В България обаче известия за риск нямаше. Наводненията унищожиха няколко приморски градчета, най-тежко наранено беше Царево. там изгубиха живота си. Когато водата към този момент заливаше обитаеми места и разрушаваше пътища, са пуснати предупредителни сирени.

" Сирените се включват единствено в Деня на Ботев и при образователни паники и в никакъв случай при действителни бедствия ", разяснява някогашният министър на екологията Борислав Сандов по бТВ.

Сирените са единствената предупредителна система, която България има към този миг. Дори и тя обаче не покрива цялата територия на страната.

За система, която да предизвестява жителите за заплаха с СМС-и се приказва от повече от година. Такава обаче към момента няма, въпреки това да е наложително за всяка страна членка на Европейския съюз (ЕС).
 Дъждът или мостът. Какво умъртви четирима души в Царево  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
BG-Alert
Това лято, на 7 юни, част от жителите на Пловдив също получават известие на телефона си. То ги предизвестява за идно земетресение и им дава къси инструкции за това по какъв начин да реагират.

Тези известия обаче не са изпратени от управляващите, а от Google. Тогава шефът на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " основен комисар Александър Джартов оповестява пред, че " скоро " и България ще разполага с такава система.

По негови думи по тази система се работи от края на 2022 година и тя няма да предизвестява единствено за трусове, а и за други естествени феномени.

" Това е национална система за ранно предизвестие БГ Алерт (BG Alert), по която работим от края на предходната година взаимно с изпълнителя по контракта, българските оператори и надлежно Google и Епъл ", споделя той.

Само две седмици по-рано в Народното събрание са признати законови промени, съгласно който министърът на вътрешните работи и министърът на превоза " дефинират реда на създаване, поддържане и развиване на системата ".

Доскоро нямаше доста изясненост за това по кое време ще завърши построяването на системата, а отговорът постоянно беше " скоро ". През юни беше казано, че системата е подготвена и следва да се тества до края на юли.

След наводнението в Царево Джартов заяви, че това би трябвало да се случи до края на годината.

След питане до Главна дирекция " Пожарна сигурност на популацията " на Министерство на вътрешните работи от Свободна Европа стана ясно, че тази система се чака да " добавя опциите на построената система за ранно предизвестие и обявяване ".

От дирекцията в Министерство на вътрешните работи удостоверяват, че системата фактически е била подготвена през месец юни, само че се чака тестванията ѝ да стартират през ноември.

Директивата на Европейския съюз, която задължава всички страни членки да изградят система за ранно предизвестие при положение на злополучие, е призната през 2018 година Срокът, до който страните трябваше да имат функциониращи системи, е 21 юни 2022 година

Думите на Джартов обаче демонстрират, че системата в България тогава освен не е била подготвена, а и работата по нея евентуално още не е била стартирана.
Системата за предизвестие
В момента сирените са единствената система за предизвестие, с която България разполага. Замисълът им е те да бъдат употребявани в случаи на бедствия като наводнения, пожари и трусове, както и в случаи на въздушна паника.

Изграждането на нова единна система за предизвестие на жителите при бедствия и повреди стартира още в далечната 2007 година Става въпрос най-много за сирените. Тогава на власт е кабинетът на тройната коалиция на Българска социалистическа партия, Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи с министър председател Сергей Станишев. По това време съществува особено министерство на изключителните обстановки.

Системата трябваше да покрие цялата територия на България и популацията ѝ до 2010 година Това не е реалност и до през днешния ден. За дейностите по отбрана на популацията при бедствия и повреди към този момент дава отговор Министерство на вътрешните работи.

През 2012 година , когато се приема разпоредба за изискванията и реда за действие на системата, там написа:

" Системата за ранно предизвестие и обявяване на популацията се възнамерява, проектира и построява поетапно от Министерство на вътрешните работи по призната стратегия от Министерския съвет до покриване територията на страната ".

До 2022 година обаче тази система обгръща едвам 39% от българското население. През март 2023 година тя е разширена по план, финансиран от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “ и сега покрива 51% от хората на територията на страната.

През март служебният министър на околната среда Росица Карамфилова заяви, че се чака скоро системата да обхване 100% от популацията със средства по новата стратегия „ Околна среда “ 2021-2027 година

В наредбата написа, че до окончателното създаване на системата предупредителните сигнали се подават " по до момента съществуващите системи ".

Но хората в региона на Южното Черноморие при започване на септември не са били предизвестени в точния момент за идващите проливни дъждове.

" Ние не разполагаме с надеждна система за ранно и бързо предизвестие на жителите и локалните управляващи при положение на бедствия ", разяснява и актуалният министър на околната среда и водите Юлиан Попов в своя Facebook профил.
 Царево, 5 септември 2023. След изобилните дъждове в Община Царево беше оповестено бедствено състояние. Има наводнени улици, къщи, скъсани мостове, затворени пътища и прелели реки И другите страни в Европейски Съюз
Според директивата на Европейски Съюз за ранно предизвестие могат да се употребяват разнообразни електронни съобщителни услуги, стига те да са ефикасни.

Повечето страни обаче употребяват точно телефоните като главен канал. От 2022 година във Франция действа FR-Alert. Тя изпраща вести по мобилните телефони до всички в региона.

Предупрежденията имат личен тон и осцилация и в тях има детайлности за естеството на риска и дейностите, които би трябвало да бъдат подхванати. В Нидерландия системата е сходна.

Германия пък вкара такава система при започване на 2023 година Там текстовите известия се изпращат автоматизирано до всички телефони, които са регистрирани в мрежата, при положение на паника. Независимо дали звукът на телефоните е изключен, тези известия ще ги карат да звънят мощно.

В прилежаща Румъния първите проби на системата RO-Alert стартират през 2018 година През 2023 година тя даже се употребява за предизвестие на жителите на пограничните региони с Украйна, на чиято територия Русия води нападателна пълномащабна война, в случаите на съветски офанзиви с дронове наоколо.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР