Някои хора мислят, че ние живеем в мащабна компюютърна симулация,

...
Някои хора мислят, че ние живеем в мащабна компюютърна симулация,
Коментари Харесай

Учени: Може да живеем в галактически зоопарк, управляван от извънземните

Някои хора мислят, че ние живеем в огромна компюютърна симулация, основана и ръководена от свръхнапреднала извънземна цивилизация. Но не и учените от METI. Истината, споделят те, е доста по-проста.

Членовете на METI (Messaging Extraterrestrial Intelligence – Контакт с извънземен разсъдък от англ.), основана в Сан Франциско изследователска организация, се събраха в Париж предходната седмица, с цел да дискутират извънземните. Или по-скоро цялостната им липса, без значение, че хората от десетилетия претърсваме небето.

Това е познато на науката като Парадокс на Ферми: загадката за какво, при толкоз милиарди и милиарди звезди, до момента не сме чули или видели някакъв знак за битие на извънземни.

Съществуват доста хипотетични отговори на този въпрос. Възможно е извънземните да са сложили някаква стена, която още не разбираме. Може те всички да са заспали. Или пък може към този момент да не е останал никой и това да е по наша виновност.

Има обаче и различен вероятен отговор на Парадокса на Ферми. Хипотеза, която беше прегледана на срещата в Париж от откривателите на METI: ами в случай че повода да не сме виждали и чували извънземните е, че сме сложени по някакъв метод под карантина от тях, изолирани в някаква клетка като спесимен в галактическа зоологическа градина?

„ Тази мистерия за какво не сме виждали знак от извънземни се дискутира постоянно “, споделя шефът на METI астробиологът Флоранс Ролен Серко (Florence Raulin Cerceau) на сбирката, извършена в научния музей La cité des sciences et de l’Industrie.

„ Но на този уъркшоп фокусът падна върху спорно пояснение, препоръчано за първи път през 70-те години, наречено зоо хипотезата . “

Зоо хипотезата може да звучи като неуместна научна фантастика – и тя в действителност е. Мотивът постоянно се появава в научно-фантастични книги, ТВ излъчвания, филми и видео игри.

Но също по този начин е и сериозен (макар и чисто хипотетичен) отговор на Парадокса на Ферми, именуван от време на време и Великата тишина.

„ Може извънземните да следят хората на Земята, сходно на метода, по който ние следим животните в зоологическата градина, “ споделя президентът на METI Дъглас Вакох (Douglas Vakoch).

„ Как да накараме галактическите гледачи в зоопарка да се разкрият? “

За хората от METI това не е реторичен въпрос. Организацията съществува, с цел да търси способи да реализира контакт с извънземен живот. Тя съставлява самодеен клон в SETI (Search for extraterrestrial intelligence – Търсене на извънземен живот от англ.)

В основата на зоо хипотезата се намира публикация от 1973 година на откривателя от Масачузетския софтуерен институт (MIT) Джон Бол.

„ Извънземният живот може да бъде съвсем всеобщ, “ написа Бол.

„ Фактът, че този живот не влиза в контакт с нас, може да се преглежда в границите на хипотезата, че те са ни изолирали като част от някакъв парк за защите на дивата природа или зоологическа градина. “

С други думи, както изяснява Джош Храла пред ScienceAlert, зоо хипотезата приема, че извънземният живот е там, само че е толкоз напреднал, че не желае да се ангажира с нас – или тъй като не желае да повлияе на публичното ни развиване, или просто тъй като желае да ни следи от отдалеченост.

Не можем да знаем аргументите, заради които сме в зоопарка, само че можем да спекулираме.

„ Извънземният разсъдък може да ни следи дискретно и незабележимо, само че без да се намесва, “ написа Джон Бол в по-късно проучване.

„ Нашата биосистема и просвета сигурно съставляват накакъв интерес; Земята си заслужава проучването най-малко от неколцина от техните учени. “

И до момента в който зоо хипотезата не може да предложи повече отговори от това, то най-малко дава още едно хипотетично пояснение за какво от време на време Вселената наподобява толкоз самотна.

„ Изглежда евентуално извънземните да ни държат под галактическа карантина, просто тъй като схващат, че да научим за тях може да бъде разрушително за нашата просвета, “ споделя на същия уъркшоп откривателят Жан Пиер Роспарс от Institut national de la recherche agronomique.

„ Няма причина да мислим, че индивидите са достигнали до допустимо най-високото когнитивно равнище. По-високи равнища могат да се развият в бъдеще на Земята, само че може към този момент да са достигнати на други места. “

Източник ScienceAlert.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР