Някои европейски пазари все повече изпитват недостиг на земя за

...
Някои европейски пазари все повече изпитват недостиг на земя за
Коментари Харесай

Пазарът на складове в Европа: По какво си приличат България и Австрия?

Някои европейски пазари от ден на ден изпитват дефицит на земя за създаване на нови хранилища, сочат изводите от отчета " Складови и индустриални пазари в Европа ", оповестен от консултантската компания за недвижими парцели Newmark Polska.

Това е мощно видимо в Скандинавия, където общият % на свободни места за създаване на нови скалдове е под 2%, а също и Чехия (около 1%), България (0.5% в София) и Австрия (под 0.5%).

През 2022 година на пазара излизат повече от 20 милиона квадратни метра съвременни складови и индустриални площи. Полша оглави класацията с близо 4,4 милиона кв.м. Германия и Чехия също регистрират високи равнища на предложение: надлежно над 2 млн. кв.м. и 1,1 млн. кв.м.

" Поради изменящата се геополитическа среда и нуждата от бързи и ефикасни доставки, местоположението, достъпът до открити транспортни коридори и интермодалността се трансфораха в някои от основните фактори при избора тук-там за нови хранилища ", споделя Якуб Курек, началник Индустриален и Склад в Newmark Polska. " В ерата на nearshoring и friendshoring страни със обилни земни банки като Германия, Полша и Франция имат мощен капацитет за напредък. "

Въпреки многото провокации складовите и промишлените пазари в Европейски Съюз не престават да се показват относително мощно. През 2022 година заемането на складови площи в главните пазари на Европейски Съюз възлиза общо на повече от 35 милиона кв.м., единствено с към 5% по-ниско от историческия връх, регистриран през 2021 година

Въпреки възходящите разноски за финансиране на планове, интензивността на разработчиците остава относително мощна. В края на 2022 година складовите и промишлени площи в развой на създаване възлизат на съвсем 25 милиона кв.м., от които близо 90% са планувани за довеждане докрай тази година. Освен това близо 60% от размера на строящите се площи към този момент са отдадени авансово.
 Гаражният бизнес в Белград процъфтява
Бизнесът, който се трансформира в шлагер в Белград

Всеки, който има пари в Сърбия, влага в това

През 2022 година наемите

продължиха траекторията на мощен напредък

в европейските пазари на хранилища, като се покачиха с към 15% на годишна база и с 35-40% в някои райони, изключително за градски хранилища в градове като Ротердам, Мюнхен, Берлин, Лондон и Прага.

В края на четвъртото тримесечие на 2022 година най-високите наеми са във Финландия (12-13€/кв.м/месец), Норвегия (11,5-13€/кв.м/месец), Германия (7,5-9,5€/кв.м/месец) и Холандия (€6-9/кв.м/месец).

В другия завършек на спектъра са складовете в Централна и Източна Европа, в това число Полша, с наеми на хранилища от €3,5-5/кв.м/месец. Най-високите разноски за наем на хранилища в Европа са регистрирани в Обединеното кралство (10-25 евро/кв.м/месец).
 Комплекс от фактори вземат участие в избора на склад
Комплекс от фактори вземат участие в избора на склад

cargo-partner България споделя своите критерии за избор

Очаква се спомагателен растеж на наемите през 2023 година, изключително за хранилища, включващи съвременни софтуерни и ESG решения, осигуряващи непрекъснати спестявания посредством понижено ползване на комунални услуги и по-ниски такси за обслужване. Въпреки това наемите в целия европейски континент надали ще се покачат с повече от 10% през годината.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР