Някога Леград е бил процъфтяващ град с второто по големина

...
Някога Леград е бил процъфтяващ град с второто по големина
Коментари Харесай

Хърватски град продава къщи за 25 стотинки, има обаче и условия

Някога Леград е бил преуспяващ град с второто по величина население на хърватска територия. Но откогато Австро-Унгарската империя се разпада през 1918 година, той се бори с обезлюдяването, написа Ройтерс. За да се оправи с казуса, обитаемото място примамва нови поданици с домове, струващи единствено една хърватска куна – към 13 евроцента или 25 стотинки.

Разбира се, офертата идва с някои ангажименти, прецизира Труд. Всички къщи са изоставени и множеството от тях изискват сериозен ремонт, само че градът дава и 25 000 хърватски куни (или към 3 339 евро) за възобновяване на жилището. Тези, които решат да се възползват от договорката, би трябвало да са на възраст под 40 години, финансово постоянни и да се ангажират да останат в обитаемото място най-малко 15 години.

Разположен в северната част на Хърватия, покрай река Драва и унгарската граница, Легард се надява да усили настоящето си население от 2250 души, което е единствено 50% от жителите на града преди 70 години. “Превърнахме се в граничен град с малко транспортни връзки до други места ”, изяснява кметът на Леград Иван Саболич.

“Оттогава популацията последователно понижава ”, добавя той. Програмата за продажба на евтини къщи е в действие от предходната година, само че към момента има няколко парцела, които търсят новия си притежател.

Възможностите за работа в региона включват обработка на дървесина и метали, както и произвеждане на храни.

Още от Любопитно

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР