Нургюл Салимова спечели златен медал за индивидуалното си представяне на

...
Нургюл Салимова спечели златен медал за индивидуалното си представяне на
Коментари Харесай

Нургюл Салимова спечели индивидуално злато на европейското по шахмат

Нургюл Салимова завоюва златен орден за самостоятелното си показване на европейското отборно състезание по шахмат в Будва , което завърши в понеделник. По време на шампионата шахматистката не позволи нито една загуба, заяви Българска телеграфна агенция.

Новината идва откакто националният на същото състезание. Отборът доближи до край с една точка преднина от втория - Азербайджан. Победата е първа за България на европейско отборно състезание по шах, а за последните 10 години и единствена поява на България на шампионата.

Освен отборния златен орден България завоюва подобен и в самостоятелните ранглисти с помощта на Салимова. Тя реализира най-голям коефициент на втора дъска от 2530 и победи във всички девет партии от шампионата. Коефициентът съставлява рейтинга на играча и е число, което може да се промени по отношение на резултата от изиграните срещи сред участниците.

Висок коефициент на показване реализираха и Антоанета Стефанова и Виктория Радева. Антоанета Стефанова приключи с четвъртия най-хубав коефициент на първа дъска от 2518, а Виктория Радева приключи с коефициент от 2473 откакто взе участие в пет от нужните чест партии. Победата на Гергана Пейчева на четвъртата дъска донесе купата на България.

По-рано през годината Нургюл на Световната купа по шахмат за дами, а на международното състезание по шахмат за младежи и девойки.

Участието на българския тим на европейския шампионат стана допустимо, откакто през септември тази година четири от федерациите по шахмат, претендиращи за лиценз, се сплотиха в " Българска спортна федерация по шахмат " . Тя получи специфична покана от европейския шахматен съюз да взе участие на континенталния шампионат в Будва.

Преди това поради спор сред съществуващите общо пет федерации по шахмат в България през последните 7 години нямаше нито една, която да е интернационално приета.

През ноември 2022 година служебната министърка на спорта Весела Лечева даде лиценз на „ Българска федерация по шахмат 2022 “, отпред с някогашния народен представител от Българска социалистическа партия Васил Антонов . Останалите четири федерации обаче, които също претендираха за този лиценз, оспорваха решението в съда.

  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР