Нулевата е най-благоприятна, хората с А са застрашени Не за първи

...
Нулевата е най-благоприятна, хората с А са застрашени
Не за първи
Коментари Харесай

Кръвната група има значение при COVID-19

Нулевата е най-благоприятна, хората с А са застрашени

Не за първи път учени откриват връзка сред кръвната група и протичането на обещано заболяване. Знае се да вземем за пример, че хората от нулевата кръвна група рядко боледуват тежко от малария, а при чума най-леко се отървават тези от група А. Притежателите на кръвна група Б са по-малко склонни да образуват камъни в бъбреците. Хората от нулева група доста по-рядко получават кръвни съсиреци и сърдечно-съдови болести спрямо тези от групи А и Б, само че пък доста по-лесно пълнеят. Подобна взаимозависимост учените търсят и при кръвната група и протичането на инфекцията с ковид.

Още през юни предходната година учени от Германия и Норвегия откриха, че има връзка сред кръвната група и тежестта на протичане на коронавирус инфекцията. Те изследвали 1610 пациенти, при които се наложило интубиране поради прекъсване на дишането. От тях били взети кръвни проби и ДНК-то било съпоставено с това на здрави хора.

Резултатите посочили, че при нулева група заплахата от тежко протичане на инфекцията е най-малка. Особено застрашени са тези от група А, които са 43 % от популацията на планетата. Кръвните групи Б и АБ не са толкоз публикувани, колкото другите две, и заемат междинно състояние. Изследването е оповестено в сп. New England Journal of Medicine.

Това, че човек принадлежи към “привилегированата” група 0 не значи, че е естествено предпазен от ковид, предизвестяват учени. Това му дава преимущество от към 10-15% да не се разболее или да изкара по-леко инфекцията. Затова хората от всички кръвни групи би трябвало да съблюдават противоепидемичните ограничения и най-важното - да се имунизират.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР