Нужен е ремонт и пълна подмяна на лифтове в Природен

...
Нужен е ремонт и пълна подмяна на лифтове в Природен
Коментари Харесай

Екоорганизации не искат промени в планове и закони, а ремонт на Витоша

Нужен е ремонт и цялостна замяна на лифтове в Природен парк " Витоша ", няма потребност от смяна в проекта за ръководство или в други закони. След Пирин стартира нова акция - за застрояване на най-стария естествен парк на Балканите , разясняват обединението от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България ".

Те акцентират , както през последните 10 години, че лифтовете в Природен парк " Витоша " умерено могат да бъдат осъвременени и сменени, без да има потребност да се трансформират закони.

Действащият проект за ръководство на Природен парк " Витоша " не разрешава изключване на горски територии за ново строителство , само че Законът за горите, с корекция отпреди 6 години, след митингите от Орлов мост, разрешава модернизиране или замяна на лифтовете без изключване от горските територии.

Организациите цитират и текст на закона: Чл. 54. (1) Право на градеж върху поземлени парцели в горски територии без смяна на предназначението на територията се учредява за създаване на: (нова - Дъждовни води, бр. 60 от 2012 г.) станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са търпими градежи по Закона за устройство на територията, в това число за потребностите на главен ремонт, реорганизация, замяна и/или рационализация - за период до 20 години.

 Симеонов с една дума в закона трансформира обстановката на Витоша
Симеонов с една дума в закона трансформира обстановката на Витоша

В проекта за Витоша " не разрешавам ", да се смени с " позволявам ", желае Симеонов

Коалицията от неправителствени организации доплва, че " притежателят на по-голямата част от оборудванията на Витоша, на процедура е същият като концесионера в Национален парк " Пирин " и е обвързван с най-голямата напълно българска банка, упражнява напън върху институциите за рухване на възбраната за строителство в Природен парк " Витоша ".

" Там той възнамерява трикратно увеличение на съществуващите уреди , което е обвързвано с изсичане на гори и бетониране. Планът беше блокиран от Министерство на околната среда и водите през 2009 година, заради което притежателят на оборудванията възприе друга тактичност - лобистки напън за ремонти в Закона за горите , признати през юни 2012 година Няколкодневното блокиране на Орлов мост тогава не разреши това да се случи и поправките отпаднаха след президентско несъгласие върху закона и решение на тогавашния министър председател Бойко Борисов ", изясняват те.

" След като и този опит не съумя - следващият тактически ход беше да се употребява другарски настроена към " Витоша ски " компания за реализатор на план за актуализация на проекта за ръководство на Природен парк " Витоша ", разясняват организациите.

 Природозащитници приканват Борисов да не се апелира решението на Върховен административен съд за Пирин
Природозащитници приканват Борисов да не се апелира решението на Върховен административен съд за Пирин

Виждат бездънен проблем в използването на природозащитните политики от Министерство на околната среда и водите

" Фирмата " Пролес ООД ", създател и на проблематичния проект за ръководство на Национален парк " Пирин ", създаде план, който планува опцията да се строи в границите на 40% от територията на Природен парк " Витоша ", допълват те.

Витоша е неповторим обект от международен мащаб - малко са столиците по света, чиито поданици могат да се радват на дива естествена среда до самия град. София е единствената, която може да покаже мечки, вълци, диви кози на половин час от центъра на града. И всичко това - тъй като Природен парк " Витоша " е основан от прозорливи политици и управленци през 1934 година - първият парк на Балканския полуостров. От тогава паркът е опазван и развиван , разясняват екоорганизациите.

" Българските жители са съумели да опазят дивата природа до столицата в продължение на 84 години . И ще продължат да го вършат без значение от лобисткия напън на офшорни компании, свързани с български олигарси и техните явно обслужващи политици-еднодневки ", допълват от обединението " За да остане природа в България ".

 65,79 хектара от парк Обновена
65,79 хектара от парк " Пирин " над концесията употребил " Юлен "

Повече от осем години Министерски съвет е бил наясно, разяснява Румяна Арнаудова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР