НСЧБ предлага НЗОК да договоря и заплаща директно на производителите

...
НСЧБ предлага НЗОК да договоря и заплаща директно на производителите
Коментари Харесай

Частните болници: НЗОК да договаря и заплаща онколекарствата директно на производителите

НСЧБ предлага НЗОК да договоря и заплаща непосредствено на производителите цената на онколекарствата. Така като единствен покупател Касата ще може да контракти най-ниска цена и тя ще е идентична за всички, считат от Сдружението.
Предложението на лечебните заведения идва след признанието на шефа на здравната каса доктор Дечо Дечев, че за онколекарства институцията заплаща друга цена в пъти на държавни и частни лечебни заведения. Дискусията, която се развихри, докара до остри разногласия и нападки, само че не и до оставки. Какви са те вижте в ТАЗИ СТАТИЯ.
Според Д-р Дечев, главната причина за разликата в цените е, че „ държавните и общински лечебни заведения организират публични поръчки, а частните не. ” Причината за това били „ импортирани и признати от Народното събрание лобистки текстове ”, които освобождават частните лечебни заведения от обвързване да организират публични поръчки.
В същото време, че с цел да овладее вредите, здравният министър пусна инспекции и даде обещание смяна в Закона за публичните поръчки, която да задължи частните лечебни заведения да организират такива. ВИЖТЕ КАКВИ.
В позицията си частните лечебни заведения преглеждат тази опция по следния метод:
" На първо място предприемането на дейности за смяна в закона значи самопризнание, че преди този момент Парламентът е приел лобистки текстове, което не е дава отговор на истината. Внесеното от народния представител Лъчезар Иванов и признато от Народното събрание предложение, дава отговор напълно на смисъла и наличието на Директива № 2014/24/ЕС. По създание признатото изменение е синхронизация на нашето с Европейското законодателство във връзка с дефиницията и приложното поле на термина „ публично-правна организация ”. По този въпрос Националното съдружие на частните лечебни заведения има извършена преписка с Европейската комисия, доказваща правотата на взетото решение.
В тази връзка нова смяна в закона, обвързвана с дефиницията на понятието „ публично-правна организация ” би било в несъгласие с Директивата.
На второ място бихме желали да подчертаем, че въвеждането на обвързване за осъществяване на публични поръчки от частните лечебни заведения, освен, че ще опонира на Европейското право, само че и няма да реши поставения въпрос – за другите цени заплащани от НЗОК. В оповестената на Интернет страницата на НЗОК информация се вижда ясно, че цената на закупуване на pemetrexed е друга при другите лечебни заведения, без значение дали са провеждали или не публични поръчки. Вижда се ясно, че има разлика до 5 пъти в цената при лечебни заведения, провеждали публични поръчки. Провеждането на социална поръчка не подсигурява нито най-ниска цена, нито идентична цена за всички лечебни заведения. "
Според тях решението на казуса е друго:
" Решението на казуса би трябвало да се търси на друго място. Вместо да се принуждават всички лечебни заведения да вършат публични поръчки за медикаменти, надалеч по-добре, по-лесно и по-ефективно е, да се смени модела на договаряне и възнаграждение. Това може да стане с смяна в Наредба № 10 от 2009 година за изискванията, реда, механизма и критериите за възнаграждение от Националната здравноосигурителна каса на лекарствени артикули, медицински произведения и на диетични храни за специфични медицински цели, договаряне на отстъпки и използване на механизми, гарантиращи предвидимост и резистентност на бюджета на НЗОК.
(Загл. изм. - Дъждовни води, бр. 67 от 2011 година, изм. и доп., бр. 48 от 2014 година, доп., бр. 62 от 2015 година, в действие от 14.08.2015 година, бр. 17 от 26.02.2019 г.)
Предлагаме процедурите на договаряне, разпределяне и възнаграждение на медикаментите за лекуването на злокачествени болести в болнични условия се изградят аналогично на процедурите прилагани при медикаментите за домашно лекуване.
Казано в резюме, вместо да се организират над 30 търга по няколко пъти в годината, НЗОК да контракти с производителите цената на доставка и да заплаща непосредствено на тях. Така цената ще е идентична за всички, а бидейки единствен покупател, касата може да контракти доста по-добри условия на доставка, включително и най-ниските вероятни цени. Така, също така, ще се реши и казусът, който сегашната процедура основава на Притежателите на позволение за приложимост, свързани със наложителна отстъпка от цената, която заради разликите основава компликации и даже неспособност за осъществяване. Не на последно място, в случай че се одобри този метод няма да се постанова да се нарушава Европейското право, с всичките неподходящи последствия от това. "
От Сдружението декларират, че са подготвени да се включат във всевъзможни работни групи или форми на разискване на казуса и неговите решения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР