Новост е задължението 90% от млечните продукти във веригите да

...
Новост е задължението 90% от млечните продукти във веригите да
Коментари Харесай

Големите вериги изригнаха с позиция срещу непазарното задължение какво да продават

Новост е задължението 90% от млечните артикули във веригите да са от българско мляко. При незадоволителното му произвеждане е необичайно по какъв начин ще се извърши и управлява правилото

© Анелия Николова В извънредно остра позиция, в която се приказва за " кръгове към земеделския министър Десислава Танева ", за " отбрана на олигарх ", " еврофондове за милиарди, отишли в няколко джоба ", осем от най-големите вериги реагираха на вчерашното държавно разпореждане и незабавните законови промени. Наред с тези квалификации Billa, dm, Kaufland, Lidl, ProMarket, T MARKET, " Аванти " и " Фантастико " изваждат и стопански причини за какво задължаването им да продават районни храни няма да работи. (виж целия текст в прикачения файл).

Държавата подреди

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Вчера държавното управление задължи комерсиалните вериги да оферират българска продукция на районни производители (от локалната или прилежаща област). Според признато разпореждане, което към момента не е оповестено, в хипер- и супермаркетите би трябвало да бъдат обособена повърхност, " задоволителна за излагане и продажба " на: мляко и млечни артикули от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци.

Хранителните артикули би трябвало да се закупуват непосредствено от районните производители, като от тях не се изискват никакви заплащания по отношение на предлагането на продуктите за продажба. Освен това търговците би трябвало да се разплащат с локалните производители до 14 дни от предаване на продуктите.

Постановлението изисква също 90% от целия подбор от мляко и млечни артикули, предлагани в обекта, да бъдат създадени от районни производители и напълно от българско сурово мляко.

При неспазване на наредбите в постановлението за питателните вериги са планувани имуществени наказания - от 15 до 25 хиляди лв. при първо и от 30 до 50 хиляди лв. при наново нарушаване. Контролът е поверен на Българската организация по сигурност на храните.
Документ
Изявление на комерсиалните вериги

Преразпределние и неестествен монопол

Според търговците с признатото разпореждане " не се усилват българските артикули в комерсиалните вериги ", а страната " единствено преразпределя пазара сред българските производители, като дава преимущество на едни за сметка на други ".

" Допускаме, че при приемането на постановлението министър Танева е подвела своите сътрудници в държавното управление по отношение на негово съответно наличие, да вземем за пример 90% монопол за млечните артикули. Нашата съществена отговорност е да пазиме ползите на милионите български консуматори, които чакат от нас богат избор от безвредни висококачествени храни на преференциални цени - министър Десислава Танева да им изясни от кои обичани свои артикули би трябвало да се лишат, с цел да сложим на рафтовете по разпореждане с постановлението други - на близки до нея кръгове ", се показва в изказването. " Преразпределянето на пазара се прави не на база качество и цена на стоката, а според от местоположението на производителя. Чии ползи в действителност пази министър Танева? ", питат от веригите.

Големите търговци декларират също, че не носят отговорност за " проблемите в селското стопанство, трупани с години - 11 милиарда лева от европейските фондове са отишли в няколко джоба вместо за сливане и подкрепяне на дребните производители. Българско сурово мляко за 90% от пазара в България няма - ще продават на потребителите артикули със изсъхнало или вносно мляко на каквито си желаят цени при обезпечени с разпореждане 90% техни артикули на рафта - ето това е господстващо състояние, учредено на изчезнала в България суровина. И веригите няма да могат да спрат това негарантирано и занижено качество да стигне до потребителите, тъй като постановлението ни задължава да го продаваме. Чий интерес пази в млечния бранш министър Танева? На дребните фермери или на някой огромен олигарх? ", питат от веригите.

От фирмите показват, че постановлението опонира на български и европейски закони. И основават условия за корупция с неразбираемите понятия като " задоволително повърхност " и " по подобаващ метод ".

Тема, която не се застъпва в позицията, само че прави правилото неизпълнимо, е бързото разкриване, пакетиране, логистика, маркетинг и ценообразуване за новите наложителни районни артикули.

Феновете на концепцията

Животновъдите и преработвателите обаче поддържат напълно предлагането 90% от предлаганите в комерсиалния обект мляко и млечни артикули да бъдат създадени от районни производители и напълно от българско сурово мляко. " Това условие не лимитира веригите от позиция на оборот и размер. Става въпрос само за предложение на такива артикули или, казано нагледно, от 50 кофички с кисело мляко на регала, 45 да са български ", разяснява за " Капитал " Владислав Михайлов, ръководител на Националната асоциация на млекопреработвателите. Той акцентира, че животновъдите могат да обезпечат задоволително количества българско сурово мляко, изключително през пролетно-летния сезон. " От 250 регистрирани млекопреработващи предприятия най-малко половината са дребни и междинни и районни, които нямат никакъв достъп до пазара. За първи път страната прави фина регулация на връзките сред производители и търговци в полза на производителите ", обобщава Михайлов. Според него веригите работят с 35-45% междинна доходност при млякото и млечните артикули. " В същото време, аз като преработвател, когато бях снабдител на една огромна верига, се борех за 5-7% годишна доходност и не можех да я реализира ", споделя Владислав Михайлов.

" Мярката не е на администрацията, а на всички преработватели и изключително на животновъдите, които умират. За всички нас това е глътка въздух в вярната посока ", разяснява за " Капитал " Димитър Зоров, ръководител на другата браншова организация - Асоциацията на млекопреработвателите в България. Според него сега в страната се вкарва сурово мляко от Полша и Германия на дъмпингови цени, които срутват напъните на локалните фермери. Освен това от началото на изключителното състояние поръчките на търговците към млекопреработвателните предприятия са спаднали с сред 20-40% поради намаляващо ползване. " За нас това е пагубно, някои компании в сектора стартират да редуцират хора ", споделя Димитър Зоров.

Според Симеон Присадашки, притежател на млекопреработващата компания " Жоси ", условието за 90% наличие на млечни артикули от българска суровина ще редуцира предлагането на сирене от 4 лв. и кашкавал - от 6 лева за кг. " Няма по какъв начин артикул, създаден от българско сурово мляко, а не със изсъхнало мляко и вносни млечни полуфабрикати, да коства толкоз. Истинските млечни артикули са в по-високи ценови граници и това ще се разбере, когато мярката влезе в действие ", споделя Присадашки.

Малко икономическа логичност

Николай Вълканов, създател на консултантската компания " Интелиагро ", разяснява за " Капитал ", че условието за 90% наличие на български млечни артикули е " измислено от огромните за огромните ". " Супер надценена не постоянно качествена продукция ще бъде сложена на челно място в магазините на веригите, освен това, без да са платили и стотинка за това място ", притеснява се Вълканов. Той цитира данни, съгласно които огромните вериги държат 54% дял в търговията на дребно. " Местните производители нямат задоволително потенциал, с цел да продават в огромни вериги, само че имат задоволително пазарна независимост да продават в профилирани магизини, в дребни квартални магазини ", показва Николай Вълканов.

Богомил Николов, ръководител на асоциация " Активни консуматори ", също застава зад тезата, че късите вериги на продажба са най-подходящи за дребните районни производители. " Ние сме последователи на свободата на избор, дано потребителят да има независимост да избира измежду повече оферти и да гласоподава за тях с портфейла си. Но политика не се прави от през днешния ден за на следващия ден, освен това без разбор и изчисление на резултатите. Освен това не може всички храни да се поставят под общ знаменател. Ако би трябвало да се прави политика, тя би трябвало да е по-фрагментирана, по-целенасочена ", обобщава Николов пред " Капитал ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР