Новородено Периодът на новороденото включва времевия диапазон от раждането на

...
Новородено Периодът на новороденото включва времевия диапазон от раждането на
Коментари Харесай

Наръчник за бебето - физическо развитие и хранене в първата половин година


Новородено

Периодът на новороденото включва времевия диапазон от раждането на бебето до навършване на 28 дневна възраст . В първите няколко дни се следи намаляване на тежестта. Счита се, че процесът е физиологичен, в случай че детето загуби до 10% от тежестта си при раждането. Постепенно, в границите на идващите дни до седмица то възвръща рожденното си тегло.

Хранене: В този интервал бебето би трябвало да се храни напълно с кърма или приспособено мляко. При кърмените деца множеството експерти предлагат „ хранене при поискване”, като се смята, че детето последователно единствено открива режим на хранене през 2,5-3 часа. При хранените с формула деца интервалите сред обособените хранения е през към 3 часа. Количеството зависи от възрастта на детето, като то последователно се усилва до 100-110 мл в края на интервала.

Първи и втори месец

Това е интервалът на най-интензивен напредък . Бебето усилва дължината си с към 2,5-3 см месечно. Наддаването на тегло също е доста. Всяка седмица бебето усилва тежестта си със 120-150 грама. Доброто физическо развиване на детето е директно обвързвано с храненето му. Ако наддаванетона тегло не е приемливо, би трябвало да се потърси повода за това. Обикновено се касае за незадоволително количество кърма и недохранване на детето.

Ако има такива подозрения, се предлага да се направи пробно кърмене . За задачата детето се тегли директно преди и след кърменето, като разликата в двете стойности демонстрира количеството кърма, което е бебето е приело. Нормата варира по отношение на възрастта на детето. В края на първия месец – към 110 мл, в края на втория – 120 мл, в края на третия – към 130 мл на хранене.

Други признаци, че кърмата не му стига , са: нервност, рев, смукане на пръстите или ръцете, издаване на засмукващи звуци с уста, въртене на главата наляво-надясно, по-малко количество изхождания, по-малко и по-тъмна урина и други.

Относно водата – експертите препоръват да се предлага сред храненията. Много постоянно кърмените деца отхвърлят да пият вода в първите месеци.

Трети месец

Бебето стартира по-активно да се движи, в следствие от което изразходва повече сила. Поради тази причина леко се забавя наддаването на тегло – по към 100-150 грама седмично. Ръстът се усилва с към 1,5-2 см в границите на месеца.

Хранене: Все още единствената храна, която може да получава бебето е приспособено мляко или кърма. Броят на храненията обаче може да намалее, като се усили интервалът сред тях, а нощното хранене може да бъде пропуснато.

Четвърти месец

В края на интервала детето може да покаже признаци, че е готово за започване на зареждането. Това значи, че то би трябвало да има добър надзор на главата и да демонстрира интерес към това, което употребяват родителите. Въпреки това, множеството експерти предлагат извънредно кърмене до 6 месечна възраст на детето. Така че, в случай че то към момента не е готово за зареждане, не бързайте.

Свързани публикации.. Захранване на бебето - по какъв начин да го създадем по-лесно? 0 Защо е значимо да знаем стадиите в развиването на детето до 3-годишна възраст? 0 Какви са особеностите на храненето с приспособено мляко? 0

Пети месец

На тази възраст бебето към този момент е удвоило тежестта си от раждането. Ръстът продължава да се усилва с към 1,5-2 см на месец.

Хранене: Адаптираното мляко или кърмата са към момента съществена съставка на менюто. Вече може да стартира зареждането, в случай че лекуващия доктор реши, че детето е готово.

Процесът стартира последователно с поредно включване на зеленчукови пюрета с друг състав. Количеството също се усилва последователно – от 1-2 лъжички до цяло пюре в границите на идващите няколко седмици. Първоначално детето се дохранва с приспособено мляко или кърма, до момента в който не се замести напълно храненето с пюре.

Шести месец

На тази възраст детето наддава към 80-120 грама на седмица. Ръстат се усилва с към 1,5-2см за месеца.

Хранене: Време е зареждането да стартира, в случай че това към момента не се е случило. Важно е поредно да се включват другите храни. Така при възможна алергична реакция ще може да се откри тъкмо от какво е била провокирана. Първото хранене, което се предлага да бъде заместено е обедното, като правилото е новите храни да се включват поредно и последователно. 3980
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР