Новородените бебета да имат право на безплатна патронажна грижа вкъщи

...
Новородените бебета да имат право на безплатна патронажна грижа вкъщи
Коментари Харесай

6 месеца медицинска помощ за бебета вкъщи вместо 14 дни

Новородените бебета да имат право на безвъзмездна патронажна грижа у дома в продължение на 6 месеца вместо досегашните 14 дни. Освен това Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да покрива и повече проучвания. Предложение за такива промени в наредбата за пакета действия, плащани от НЗОК, е направило Министерството на здравеопазването. Те са оповестени за публично разискване.
Сега медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти могат да оказват здравна грижа в дома на новородените деца единствено 2 седмици. Услугата стана допустима през 2021 година, с цел да се усъвършенства детското здраве в най-ранна възраст, както и родителите да са по-добре осведомени по какъв начин да се грижат за бебето. 
Здравните управляващи оферират касата да поеме повече проучвания за възрастните хора. Сред тях са маркерите за сърдечна непълнота и други проблеми със сърцето. До момента тези проучвания не се покриват от здравната каса. С смяната ще се откриват в точния момент болести на сърцето.
За диагностика и следене на болести като остеопороза от министерството упорстват касата да заплаща проучването на витамин Д. 
Това проучване ще оказва помощ и за по-ранно разкриване на рахит при деца и за диагностика на болести на паращитовидните жлези, имунната система и други при възрастни, пишат още в претекстовете си от здравното министерство.
Сред предложенията са НЗОК да заплаща и за още четири проучвания, с които пациентите да наблюдават автоимунни болести. В частни лаборатории такива проучвания костват над 35 лева
Промените допълват и някои действия, включени във към този момент съществуващи клинични пътеки. Те засягат лекуването на левкемия, оперативни процедури на бъбрека, колянно протезиране, диагностициране на хора с хипогликемия и неонатология.
За да станат факт новите действия по каса обаче, е належащо да се плануват и пари по бюджета й за тази година. Припомняме, че и персоналните лекари упорстват за нарастване на парите им за тази година с 33 на 100.
Целта на препоръчаните промени е да се обезпечат спомагателни благоприятни условия за здравно обслужване, диагностика и лекуване на пациентите в извънболнични и в болнични условия. " В извънболничната здравна помощ препоръчаните промени целят да подсигуряват по-добро здравно обслужване в дома от медицински сестри, акушерски и лекарски асистенти на новородените деца и да разширят диагностичните благоприятни условия за лица с разнообразни здравословни проблеми ", гласят претекстовете на здравното министерство.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР