Новоиздигнат паметен знак в един от парковете на Брацигово озадачи

...
Новоиздигнат паметен знак в един от парковете на Брацигово озадачи
Коментари Харесай

Паметен знак стряска жителите на Брацигово

Новоиздигнат незабравим знак в един от парковете на Брацигово озадачи – меко казано – жителите на родопското градче. От една страна – със нелепиата си визия. От друга – тъй като за слагането му на същото място е отсечено дърво. 

Мемориалът съставлява колона с капител, а до нея – дялан камък. Според плана, това би трябвало да е „ Паметен знак на Брациговската архитектурна школа 1817-2017 “. Или най-малко по този начин е записано в решение на Общинския съвет от 30 март, признато с цялостно единогласие от участвалите в съвещанието 11 от 13-тимата съветници. Така завършената комбинация е инсталирана в зелено пространство сред улиците „ Вълев кладенец “, „ Братя Златкови “ и „ Христо Гюлеметов “. Близо до една от непокътнатите възрожденски здания, строена от именитите брациговски майстори-строители. 

Макар замисълът да е добър, локалните не одобряват по никакъв начин добре осъществяването. Първо духовете разбуни отсечената кичеста слива на входа на дребния парк, която години наред е красяла мястото и е дарявала минувачите с приятна сянка в горещите дни. Колкото на смешка, толкоз и насериозно мнозина считат, че по този начин завършена, композицията прилича фалос в стила на Пикасо, а капитела – на автомобилна джанта. Други означават, че колоната е кич, несполучливо имитиращ старост и нямащ нищо общо с околното пространство. При това – подложен в бетонова „ кръпка “ посред старите и разкривени плочки. Трети яростно разясняват: „ Изкореняваме дървета и засаждаме камъни! “. 

И защото от общината още не е излязло публично известие за паментия знак, никой от локалните май въобще не допуска, нито може да се досети, че той е в памет на Брациговската архитектурна школа. 

От общината успокояват, че скулптурата и околното пространство занапред ще бъдат оформяни и ще придобият естетически тип. На мястото си ще бъде върната и краткотрайно отстранената паркова чешмичка. Със сигурност обаче унищоженото дърво няма да е част от пейзажа на парка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР