Ново разделение се заформя в управляващата коалиция на фона на

...
Ново разделение се заформя в управляващата коалиция на фона на
Коментари Харесай

Нов проблем в коалицията заради маски и ваксини

Ново разделяне се заформя в ръководещата коалиция на фона на свадите към избора на шеф на Българска народна банка и изпращането на военната помощ за Украйна. Този път повода са безусловно противоречащи на контрактуваните от ръководещите промени в Закона за здравето, които от "Има подобен народ " са внесли. Те би трябвало да уредят ограниченията в страната след отпадането на изключителното състояние.
Промените следва да се гледат в парламентарната здравна комисия на второ четене още тази седмица. Предвижда се да се разреши на министъра на опазването на здравето да постанова противоепидемични ограничения без в страната да е въведено изключително състояние или изключителна противоепидемична конюнктура. Идеята бе те да се одобряват още преди 1 април, когато отпадна изключителната епидемиологична конюнктура, с цел да не се получава дупка в налагането на ограниченията - носене на маски на закрито и така нататък От опозицията и "Има подобен народ " обаче настояха сред двете четения да има период от най-малко 7 дни за оферти, което пък докара до липса на каквито и да е ограничения в миналите дни. А още при първото четене, хората на Слави Трифонов предизвестиха, че ще поддържат измененията в закона, единствено в случай че текстовете бъдат прецизирани, тъй като съгласно тях, сега се дават прекомерно необятни пълномощия на здравния министър да вкарва противоепидемични ограничения без критерии и периоди. Подобни забележки имаше и от ГЕРБ.
Според текста, импортиран в закона от ръководещите - Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България, единствените ограничавания, които ще има здравният министър са да не може да не разрешава влизането и придвижването в страната, както и да затваря МОЛ-ове и заведения за хранене. "Противоепидемичните ограничения може да включват организирането на имунизационни акции, откриването на краткотрайни имунизационни пунктове и сформирането на екипи за ваксиниране на място ", плануват още текстове.
Именно противоположното оферират обаче от "Има подобен народ ". "Противоепидемичните ограничения не могат да включват и наложителни имунизационни акции, наложителни проби, носене на защитни средства и всевъзможни форми на забранителни или разрешителни документи ", се споделя в текстовете, препоръчани от депутата Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ сред двете четения. Той е "против " предложенията на ръководещите отсега нататък още веднъж да може да се постанова носенето на маски и да се показва зелен документ на границата. Освен това имунологът предлага да се вкара и период от 21 дни за деяние на ограниченията. Такъв сега няма.
Проблем с изключение на сред съдружните сътрудници, има и с НЗОК. От касата недоволстват против текстовете, че и отсега нататък ще могат да подписват контракти с лечебни заведения и други реализатори на здравна помощ, които не дават отговор на изискванията за това. Така могат да се появят нови договорни сътрудници на НЗОК, които не са планувани, а средствата не са неограничени, предизвести шефът й проф. Петко Салчев. Това пък може да докара до спомагателни бюджетни разноски, които не са разчетени, безапелационен е и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР