Ново проучване разреши дългогодишната мистерия на 2000-годишно погребение на британските

...
Ново проучване разреши дългогодишната мистерия на 2000-годишно погребение на британските
Коментари Харесай

Археолози разрешиха загадка на 2000 години

Ново изследване позволи дългогодишната тайнственост на 2000-годишно заравяне на английските острови Сили – дали е било на мъж или на жена, оповестява ДПА.

Изследователи от държавната работа за запазване на историческото завещание „ Хисторик Ингланд “ проучиха още веднъж праисторическото заравяне, което озадачава археолозите, откогато е намерено на остров Брайхър през 1999 година , и стигнаха до заключението, че жителят на гроба е жена.

Гробът е неповторим за Западна Европа от желязната ера, защото съдържа както огледало, по този начин и меч единствено на един човек.

Scientists solve mystery of Iron Age grave on England's Scilly Isles
— World breaking press (@worldbreakpress)
От години тези предмети озадачават специалистите, защото в други погребения от същия интервал мечовете нормално се намират при мъже, а огледалата - при дами.

Откритията обаче демонстрират, че присъединяване на дами в нападения и други типове принуждение може да е било по-често срещано в обществото от желязната ера, в сравнение с се е считало до момента.

Сара Старк, биолог експерт по човешки скелети към „ Хисторик Ингланд “, сподели: „ Нашите открития оферират вълнуваща опция за нова интерпретация на това значимо заравяне. Те дават доказателства за водещата роля на дамите във военните дейности на архипелага Сили от желязната ера “.

„ Въпреки че в никакъв случай няма да узнаем всичко за символиката на погребалните предмети, комбинацията от меч и огледало допуска, че тази жена е имала висок статус в своята общественост и може да е играла управителна роля в локалните войни, организирайки или ръководейки нападения против съперничещи си групи “, сподели още специалистката.

„ Това би могло да подскаже, че женското присъединяване в нападения и други типове принуждение е било по-често срещано в обществото от желязната ера, в сравнение с сме считали до момента, и може да е положило основите, от които по-късно да се появят водачи като Будика “, изясни Старк.

Yet more proof that sword does not necessarily equal warrior bloke...

How many more??
— Dr Tess Machling (@Tess_Machling)
Тя прибавя, че „ би било забавно да се проучват още веднъж други известни към този момент погребения, с цел да се види дали има още „ скрити “ дами воини “.

Досега опитите да се откри полът посредством обичайни способи, като да вземем за пример ДНК разбор, се провалят заради това, че костите са се разпаднали съвсем изцяло .

Неотдавнашните научни достижения обаче разрешиха на откривателите да проучат зъбния гланц, с цел да създадат съответните заключения .

Глендън Паркър, професор по токсикология на околната среда в Калифорнийския университет в Дейвис, сподели: „ Зъбният гланц е най-твърдото и най-издръжливото вещество в човешкото тяло. Той съдържа протеин, който е обвързван с Х или Y хромозомата, което значи, че може да се употребява за установяване на пола. Това е потребно, тъй като този протеин оцелява по-добре спрямо ДНК “.

" Нашият разбор включваше добиване на следи от протеини от дребни късчета от оживелия зъбен гланц, което ни разреши да изчислим с 96% възможност, че индивидът е женски “, посочи професор Паркър.

Освен че споделя на археолозите повече за индивида, проучването под егидата на „ Хисторик Ингланд “ може да хвърли светлина върху ролята на дамите в Британия през желязната ера , когато насилието сред общностите е било факт. Основната форма на военни дейности преди 2000 години евентуално са били неочаквани набези, осъществявани от военна тайфа върху противников селища.

Isles of Scilly remains are iron age female warrior, scientists say
— The Guardian (@guardian)
Огледалото и оръжията, открити в гроба, са свързани с военни дейности , споделят специалистите, защото огледалата са имали редица на практика и алегорични приложения . Те могат да се употребяват за сигнализиране, за връзка и съгласуване на нападенията, а също по този начин имат и ритуални функционалности като средство за връзка със свръхестествения свят, с цел да се подсигурява триумфът на набега или да се " пречистят " воините при завръщането им.

Откритията са оповестени в списанието „ Джърнъл ъв аркиолоджикъл сайънс рипортс “.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР