Ново произведение на уличното изкуство в квартал Шести участък“ украси

...
Ново произведение на уличното изкуство в квартал Шести участък“ украси
Коментари Харесай

Нова цветна стена засия в „Шести участък“

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „ Шести сектор “ украси фасадата на кооперацията на ул. „ Опълченска “ № 45.

Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „ НоПойнт Ателие “ ().

Творбата е въодушевена от старинния образ на „ Шести сектор “, а графичните детайли са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и нюанс, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „ Шести сектор “, чийто създател е Мирослав Живков. През лятото той преобрази  в жилищната постройка на ул. „ Николай Палаузов “ № 13. За своите планове Джингиби споделя: „ Водещата ми концепция е, че „ Шести сектор “ остава на мястото си, само че се трансформира към един по-цветен и културно богат квартал! “.

Творческата интервенция е плод на съдействието сред Община Габрово и „ НоПойнт Ателие “ и е част от дейностите по видоизменение на централния габровски квартал. Тя се финансирана посредством интернационалния проект  по стратегия за транснационално съдействие „ Дунав 2014-2020 “.

Припомняме, че това не е първата сходна самодейност за „ Шести сектор “. През 2018 година по концепция на Фондация „ Габрово – преди и в този момент “ в квартала бяха актуализирани няколко електрически табла. Всички те имат обща тема в региона на литературата и изкуството в локален подтекст, изрисувани са от габровски художници благодарение на донори.

Мирослав Живков е актьор и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 година, а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „ NoPoint Atelier “, ориентирана към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите. Други негови работи на:.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР