Ново място е избрано за загробване на свинете, които трябва

...
Ново място е избрано за загробване на свинете, които трябва
Коментари Харесай

Танева: Свинете от Бръшлен ще се загробват на ново място, няма опасност за околната среда

Ново място е определено за загробване на свинете, които би трябвало да бъдат умъртвени в свинекомплекса в Бръшлен. В разследване на болестта там всяка вечер умират по 60 свине. Това сподели земеделският министър Десислава Танева, която беше изслушана от депутатите по отношение на разпространяването на Африканската чума по свинете в Северна България, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Първоначално избраното място за загробване на животните провокира недоволството на хората, чиито индустриални бази и хранилища се намират в непосредствена непосредственост до терена. Оказа се, че наоколо до дупката, която в четвъртък стартира да се копае, се намира наоколо до завод за сушене на плодове, произвеждане на биохрани, за фуражи, птицеферма с 40 000 животни, както и вододайна зона.

„ Този терен се дефинира със съгласуването на всички екологични служби – Регионална инспекция за опазване на околната среда, РИОКОЗ и басейнова дирекция по водите. Забавянето на старта на процеса в Бръшлен беше заради това, че в проекта, който съществува от година и половина, това място е било несъмнено без такова координиране. Службите откриха ново място, което не заплашва околната среда “, увери министър Танева.

Стана ясно още, че страната ни води договаряния с Европейската комисия, която да отпусне средства, с цел да бъдат пазарно обезщетени и стопаните, отглеждащи прасета в вид „ заден двор “. Към момента такова не е планувано за тях, защото животните им са нерегистрирани.

„ За персоналните стопанства, които не са регистрирани и нямат ограничения за биосигурност, тематиката ще се сложи на равнище Европейска комисия. Темата визира всички страни от Източна Европа, защото стопанствата са ни сходни, структурите на земеделието. В взаимозависимост от решението на комисията, българските управляващи ще предложат решение “, съобщи Танева.

Тя разяснява и поисканата ѝ от Българска социалистическа партия в пленарна зала оставка.

„ Това решение на фона на тази рецесия звучи единствено като облекчение. Моята работа е да си свърша оптимално добре работата в обстановката, в която съм “, съобщи тя и акцентира, че за разлика от останалите епизоотии, с които тя е трябвало да се оправи, за тази няма ваксина.

Танева разкри, че умъртвяването на свинете става с електрически клещи и въглероден диоксид и добави, че загробването като способ е най-хубавият вид и не разрешава разнасянето на вируса. Според нея всички останали благоприятни условия – в мобилни инсенератори или в екарисаж, основават заплаха от разпространяване на заболяването.

Земеделският министър добави още, че една от основните цели е понижаване на популацията на диви прасета у нас.

„ Заедно с ловните дружини ще създадем претършуване за трупове в инфектираните зони. Извън тези зони ще правим всеобща депопулация посредством клопки и подборен лов, който е разрешен “, разгласи Танева.

Танева заяви, че чакат резултати от проучвания за нови две огнища. Тя посочи, че едното касае персонално стопанство, а другото свинекомплекс, само че не пожела да уточни къде се намират.

Стана ясно още, че ще се предприеме използването на превантивни ограничения в региони, където няма съществуване на вируса на Африканската чума. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР