Новият военен министър Тодор Тагарев представи основните приоритети в своето

...
Новият военен министър Тодор Тагарев представи основните приоритети в своето
Коментари Харесай

Военният министър лансира идея за национален фонд за отбрана

Новият боен министър Тодор Тагарев показа главните цели в своето ръководство, измежду които е и основаването на капиталов фонд за рационализация и превъоръжаване. Идеята е с него армията да разполага със „ постоянна многогодишна рамка за обмисляне на съответните планове “.

Министърът посочи, че това ще е от законодателните ограничения, които ще приготви ведомството за разглеждане от кабинета.

Защото всеки по-голям план не може да се осъществя в границите на един бюджет, а са нужни няколкогодишни задължения за финансиране “, аргументира се Тагарев.

Подобна концепция стартира предходната година и кабинетът „ Петков “, с след това в края на предходната година бе импортирана в края на живота на предходния парламент – от „ Демократична България “ за средствата, предопределени за армията, да бъдат неприкосновени.

Към момента в случай че някой план, за който са отпуснати средства, се забави и не се реализира през годината, парите се връщат към централния бюджет и след това следва да се провиснал отначало.

Такъв фонд ще ни помогне по-добре да управляваме процеса по превъоръжаване на българската войска “, съобщи министърът.

Министърът уточни, че ще работи и за поетапно увеличение на разноските за защита. В това число влиза и повишението им до 2% от брутния вътрешен артикул (БВП) в Бюджет 2024. Припомняме, че до неотдавна това бе целесъобразният размер на вложенията от НАТО, а към този момент става най-малък. От тези разноски 20% би трябвало да бъдат за вложения и нововъведения.

Приоритет за ведомството е и подготовката за посрещането на американските изтребители F-16, както и ограничения за попълване на дефицита на армията.
Украйна
По мотив новото решение на държавното управление за помощ за Украйна, министърът посочи, че нито в първата, утвърдена от кабинета „ Петков “, нито във втората става въпрос за авиация или тежка военна техника.

Той добави, че се мисли в посока разширение и модернизиране потенциала на българското произвеждане на военна техника по натовски стандарти. Това на процедура може да разреши на България да се включи в програмата на Европейския съюз за производството на снаряди за Украйна. Решение за това може да бъде взето „ бързо “ от кабинета, счита министърът. Не е ясно обаче каква е позицията на Европа.

Ние на хартия бързо ще го създадем – може би още на идващото съвещание, само че откакто пристигна еврокомисарят, нагледно, с торбата с пари и ние му казахме „ не, не “, ще забележим какви са опциите “, разяснява Тагарев.

Според него е добре България да се опита да продава муниции на Украйна непосредствено, а не посредством медиатори, както съгласно него, се е случвало до момента.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР