Новият Висш съдебен съвет встъпи в длъжност на официална церемония

...
Новият Висш съдебен съвет встъпи в длъжност на официална церемония
Коментари Харесай

​Новият Висш съдебен съвет встъпи в длъжност

Новият Висш правосъден съвет встъпи в служба на публична гала в зала " Тържествена " в Съдебната палата. В ранния следобяд осмият състав на съвета се събра и на първо съвещание. На него дългогодишният арбитър Боян Магдалинчев беше определен за представляващ съвета.

 © Българска телеграфна агенция
Повече съгласие и градивна работа - си пожелаха за идващите 5 години новите членове на Висшия правосъден съвет. На публична гала те подписаха актовете си по встъпване в служба.

Цветинка Пашкунова, член на Висш съдебен съвет: Много ми се желае да работим при един цивилизован разговор, доста ми се желае да надскочим и да преодолеем персоналните спорове, персоналната ненавист и да работим по-градивно и професионално. Севдалин Мавров - член на Висш съдебен съвет: Започваме нещо, което, дай боже, да е по-успешно. Да приказваме по-малко, а да вършим повече.Боян Магдалинчев - член на Висш съдебен съвет: Надеждата за новия съвет е да работи умерено, да няма борба, тъй като нито ползите на жителите, нито ползите на правосъдната система постановат едно напрежение ненужно и излишно, съгласно мен.
За първи път квотата на правосъдната власт беше попълнена с директни избори, а парламентарната - с квалифицирано болшинство. Тази представителност да им даде сили да преодолеят недоверието на българските жители - прикани правосъдният министър Цецка Цачева.

Това опълчване, което наблюдавахме не работи за правосъдната власт и държавността. Засилва недоверието на жителите в годността на системата да правораздава бързо дейно, заслужено.

Явор Нотев - зам.-председател на Народно събрание: Да не допускате въздействие - пол.ик. или каквото и да е друго. Ако не го допуснете - то няма да ви споходи.
В приветствен адрес президентът Румен Радев прикани Висш съдебен съвет да е деен участник в отстояването на независимостта на правосъдната власт. Утре се чака решението на президента по отношение на избора за ръководител на Върховния административен съд. Членовете на съвета се разделиха в мненията за това какво следва в случай че президентът не издаде декрет за назначението на Георги Чолаков.

Цветинка Пашкунова, член на Висш съдебен съвет: Според мен би трябвало да се повтори процедурата. Защото е доста мъчно да гласуваме в нов състав, без да сме изслушали претендентите. Прост ода повторим едно предложение, мисля че няма да е задоволително обективно.Боян Магдалинчев - член на Висш съдебен съвет: Моето мнение е, че би трябвало да има прегласуване от новия състав на Висш съдебен съвет. Това е моето мнение, само че да забележим какво ще реши съветът, тъй като процедурата по този начин е написана, че дава опция за разнообразни тълкувания.
Съдия Боян Магдалинчев беше определен за представляващ Висшия правосъден съвет със мощната поддръжка на прокурорската гилдия. Той събра 13 гласа против 9 за Цветинка Пашкунова. Заседанието стартира с молебен и водосвет, отслужени от протосингела на Софийската митрополия архимандрит Василий.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР