Новият стар председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

...
Новият стар председател на Комисията за енергийно и водно регулиране
Коментари Харесай

Иванов пое КЕВР, одобрени са цените на ВиК Бургас и Враца

Новият остарял ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов се е върнал отпред на органа още в четвъртък, когато решението за това бе взето от Народното събрание, с цел да не се блокира работата на регулатора след оповестяването на избора на предходния ѝ началник Станислав Тодоров за противоконституционен.

Веднага е било свикано съвещание за одобрение на новите бизнес проекти за интервала 2022-2026 година на водните оператори в Бургас и Враца и техните цени за актуалната година са одобрени. Те влизат в действие от 1 август. За идната седмица са планувани такива за още цени на водата, чака се да се организира и разискване на импортираното от " Булгаргаз " искане за повишение на цената на газа с 54 на 100 до близо 287 лева./МВтч без налози и такси.

Така от понеделник бургазлии ще заплащат 4.386 лева./куб. м с Данък добавена стойност за ВиК услугите. Утвърдената цена е под равнището на обществена търпимост за региона от 5,64 лева.

Поскъпването обаче е значително - с 1.625 лева./куб. м, което се постанова поради осъществяването на капиталовата стратегия на сдружението в идващите четири години. Тя е на обща стойност за интервала от 135.8 млн. лева, от които 112.9 млн. лева са ориентирани в обществени ВиК системи и уреди. Друга съществена причина за растежа на цената на услугите са доста увеличените през 2021-2022 година разноски за материали и външни услуги и най-много фрапантно увеличените цени за доставка на електрическа енергия от свободен пазар по отношение на базовата 2020 година

ВиК Бургас също по този начин ще употребява от изтеклата през 2020 г оперативна стратегия " Околна среда " 27.3 млн.лв. за осъществяването на интегриран воден план, чиято цел е понижаване на загубите на вода с 3.3%. Планира се до 2026 година да се подменят 149 км довеждащи водопроводи и разпределителна мрежа.

Цената на водата във Враца става от 1 август 3.740 лева./куб. м с Данък добавена стойност. Утвърдената цена е под равнището на обществена търпимост за област Враца, която е 5.50 лева Увеличението не е доста огромно – 0.482 лева./куб. м поради поскъпналите материали, външни услуги иш електрическа енергия.

Инвестиционна стратегия на сдружението до 2026 година е за 12.5 млн. лева, от които 8,7 млн. лева ще бъдат вложени в обществени ВиК системи и уреди, по Оперативна програма " Околна среда " операторът счита да построи нова водоснабдителна и канализационна мрежа. З анамаляване загубите на вода и надеждно доставяне ще бъдат заменени 227 км водопроводи и разпределителна мрежа и ще се обследват 255 км улични водопроводи за скрити течове. ВиК Враца към този момент има личен фотолтаичен парк с мощ 240 кВт, което ще усъвършенства експлоатационните разноски.

Комисията в петък е почнала и административните производства по заявките на ВиК операторите във Видин, Ямбол, Радомир и Брезник. По тях следва да бъдат извършени открити съвещания и публични разисквания с присъединяване на заинтригувани страни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР