Новият президент на Колумбия заяви вчера, че преустановява действието на

...
Новият президент на Колумбия заяви вчера, че преустановява действието на
Коментари Харесай

Новият президент на Колумбия спря арестите и исканията за екстрадиция на партизани

Новият президент на Колумбия съобщи през вчерашния ден, че прекратява действието на заповеди за арест и претенции за екстрадиция на членове на лявата партизанска формация Армия за национално избавление (АНО) в опит да възобнови мирните договаряния за преустановяване на продължаващата близо 60 години война, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Възобновяването на мирните договаряния е едно от главните предизборни обещания на новоизбрания колумбийски президент Густаво Петро, някогашен член на бунтовническата формация М-19, който встъпи в служба на 7 август с обещания да вкара " цялостен мир " в страната.

" Постанових възобновяване на протоколите, като разреших на договарящите още веднъж да се свържат с организацията си, стопирах заповедите за арест на тези договарящи, стопирах заповедите за екстрадиция на тези договарящи, с цел да стартира разговор с Армията за национално избавление ", съобщи Петро. " Това разпореждане слага началото на нова опция за кротичък развой в Колумбия ", добави той.

Представители на АНО, която е учредена през 1964 година от коренно настроени католически свещеници, са в Куба, откогато предходните договаряния, стартирани от държавното управление на Хуан Мануел Сантос, бяха прекъснати през 2019 година.

Групировката съобщи скоро след избирането на Петро, че е подготвена да обмисли договаряния.

Петро съобщи, че посещаване на колумбийски и интернационалните публични лица в Куба този месец ще има за цел да реши дали АНО, която се смята за радикална и не е централно следена, в действителност е подготвена да продължи мирния развой.

Дискусиите биха могли да стартират там, където администрацията на Сантос ги завърши, съобщи колумбийският президент, като добави, че ще признае протоколите, контрактувани благодарение на гарантите Куба, Чили, Венецуела, Норвегия и Бразилия.

Голяма част от ръководителите на АНО в Куба са по-възрастни от доста от членовете ѝ и не е ясно какъв брой въздействие имат те върху групите, настоящи надълбоко в селските региони на Колумбия, отбелязва Ройтерс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР