Новият председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен ще работи

...
Новият председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен ще работи
Коментари Харесай

Колко комисари от екипа на Юнкер ще останат още пет години

Новият ръководител на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен ще работи с огромна част от екипа на предшественика си Жан-Клод Юнкер. Поне деветима от 28-те комисари са номинирани или обществено спрягани от страните си, измежду тях и българката Мария Габриел.

Самата Фон дер Лайен зае поста изненадващо - след предизборни акции на така наречен водещи претенденти и тридневни комплицирани договаряния сред държавните водачи в Брюксел, които търсеха баланс на политическите фамилии, географските райони на Европа и половете. Кандидатурата ѝ бе утвърдена с едвам 9 гласа болшинство в Европейския парламент.

Тя съобщи, че желае в комисията да има еднакъв брой дами и мъже. (В досегашната комисия дамите бяха 9 от общо 28 души.)

Кой остава

Франс Тимерманс е де факто претендентът на Холандия, въпреки решението да не е официализирано. Името му бе част от комплицираната политическа договорка, която изведе Фон дер Лайен отпред на институцията. В предизборните си обещания към групата на либералите " Обнови Европа " тя уточни, че комисията ще има двама " изпълнителни зам.-председатели ". Всъщност сделката на водачите на 28-те страни за систематизиране на водещите постове преди този момент дефинира единият да бъде Тимерманс, който е социалист, а другият да е датчанката Маргрете Вестегер, която е от либералите.

Вестегер си завоюва име като злата " данъчна дама " на Европейски Съюз, която тормози софтуерните колоси с антимонополни следствия и рекордни санкции - най-малко по този начин я назова възмутеният от нея президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Името ѝ се спрягаше и за правоприемник на Юнкер, само че предходният министър председател на Дания Ларс Льоке Расмусен не я номинира поради опозицията на съдружния си сътрудник - антиимигрантската Датска национална партия. Нещата се трансформираха в края на май, когато на власт в Дания пристигнаха социалистите, водени от Мете Фредериксен.

Навлизането чак в такива детайлности за постове във към момента неразбираемата конструкция на бъдещата Европейска комисия не е всекидневно занятие на Европейския съвет. Лидерите даже си разрешиха да предлагат на Европейския парламент водачът на ПЕС Сергей Станишев за ръководител, което оцеля като вид единствено няколко часа. Засега сделката за Тимерманс и Вестагер наподобява постоянна и по-скоро има спекулации дали няма да бъде прибавен към тях още един за.-председател от Източна Европа поради географския баланс.

 Колко комисари от екипа на Юнкер ще останат още пет години
© Francois Lenoir, REUTERS

Австрия изиска досегашният комисар Йоханес Хан да остане в Брюксел. Той към този момент прекара там два мандата с сектор първо районна политика, след това разширение на Европейски Съюз. " От години Хан работи неуморно за доближаването на Западните Балкани до Европейския съюз ", сподели австрийският канцлер Бригите Бирлайн пред кореспонденти във Виена. 61-годишният Хан към този момент заявява, че утвърждава проектите на Фон дер Лайен Европейски Съюз да бъде по-активен в интернационалните връзки.

Досегашният еврокомисар за енергийния съюз Марош Шефчович е номинацията на словашкото правителство; там даже не се обсъждаха други имена. Той не съумя в опита си да стане президент на Словакия, само че в този момент може да се подреди измежду за.-председателите на Еврокомисията.

Мария Габриел е формалната номинация на България. По време на договарянията сред страните - членки на Европейски Съюз, за бъдещите ръководители на блока министър председателят Бойко Борисов сподели, че България е отхвърлила предложение за поста висш представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността. " Искаха доста да има и българин в имената, само че това, което оферират, е висшият представител, тази тематика на мен не ми е забавна, тъй като по този начин си изгубвам комисар ", съобщи Борисов, като посочи, че е имало предложение Габриел да бъде висш представител.

Ирландия също желае нейният представител Фил Хоган да остане в Брюксел. Досега той отговаряше за селското стопанство.

Испания застана зад външния си министър Жозеп Борел - друго от имената, контрактувани на Европейския съвет, за висш представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността. Постът, именуван още " външен министър на Европейски Съюз ", се заема сега от италианската Федерика Могерини.

Латвиецът Валдис Домбровскис, който до момента ще отговаряше за еврото и обществения разговор, също е номиниран.

Единствената обсъждана обществено до момента кандидатура за Чехия е досегашният комисар Вера Йоурова, която дава отговор за правораздаването в екипа на Жан-Клод Юнкер. Премиерът Андрей Бабиш и външният министър Томаш Петришек са коментирали, че тя е добър претендент, само че публично удостоверение от Прага няма. Възможно е самият Петришек да се кандидатира, изключително ако държавното управление, което е в рецесия, падне. Тази седмица Бабиш заяви във " Facebook ", че страната ще предложи двама души и има период до 26 август да реши кои.

Новите и не толкоз новите лица

Гърция избра Маргаритис Схинас, който стана прочут като представител на комисията. Според източници на EurActiv той е " точният човек ", който да пази гръцките ползи в " позната му среда ".

Словения номинира Янез Ленарчич, досегашният дипломат на страната в Европейски Съюз. 51-годишният Ленарчич е заемал високи постове в няколко словенски държавни управления и не е член на нито една партия.

Естония предложи 42-годишната Кадри Симсон, която до момента бе стопански министър в родината си.

Румъния уточни Йоан Пашку – социалист, който бе министър на защитата сред 2000 година и 2004 година, а към този момент над 10 години е евродепутат.

Финландия уточни някогашния финансов министър и настоящ вицепремиер Юта Урпилайнен.

 Кадри Симсон
© EU2017EE Estonian Presidency

Кадри Симсон

Най-силният претендент на Италия е Джанкарло Джорджети от " Лига ". Лидерът на партията Матео Салвини го дефинира с тези думи, само че сподели и че той не е единственият. Салвини евентуално ще упорства за икономическо портфолио, само че имайки поради позицията на партията срещу свободната търговия, надали ще го получи. Не е изключен разновидността и евродепутатите да бойкотират няколко разнообразни претенденти на евроскептичната политическа мощ.

Малта предложи жена за еврокомисар и това е 57-годишната Хелена Дали, която е министър по европейските въпроси и равните благоприятни условия. Тя е била пет пъти народен представител в малтийския парламент, има докторат по политическа социология, възприемана е като либерал и отговаряше за навлизането на гей браковете в страната. Хелена Дали е считана за един от най-опитните министри в държавното управление на Джоузеф Мускат. Преди да влезе в политиката, тя е представлявала Малта в състезанието " Мис Свят " през 1979 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР