Новият подвариант на Омикрон вече е у нас. Първите случаи

...
Новият подвариант на Омикрон вече е у нас. Първите случаи
Коментари Харесай

Новият по-заразен Омикрон от Китай вече е у нас

Новият подвариант на Омикрон към този момент е у нас. Първите случаи са регистрирани в последните дни на миналата година. Това разгласи пред " Телеграф " основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Става въпрос за варианта XBB.1.5. Преди дни от Англия изнесоха данни, съгласно които разновидността е довела до растеж на приетите в болница пациенти, изключително измежду по-възрастното население. " Да, XBB.1.5 е вариантът, който чакаме да прави белите този сезон. Факт е, че той се популяризира доста елементарно. В Англия да вземем за пример той удвои представителството си за десетина дни. Същото се повтаря и в други страни в Европа ", изясни доцент Кунчев.

Произход

Новият подвариант не произлиза от Китай. Първите случаи са регистрирани в Индия в края на лятото, само че по-късно вариантът бързо съумя да доближи до всички страни в света.

" По-лесно се предава, само че нямаме данни да провокира по-голяма смъртност. С други думи той е с по-ниска вирулентност и патогенност. Ако това остане по този начин, значи, че здравната система в действителност ще е натоварена, тъй като повече хора ще го срещат, ще се разболяват и ще имат потребност от здравна помощ, само че надали ще достигнем плашещите стойности на смъртността, които имахме през 2020 и 2021 година ", разяснява още доцент Кунчев.

Имунитет

Данните за XBB.1.5 демонстрират, че от всички налични разновидности до момента той най-успешно заобикаля имунитета, както след преболедуване, по този начин и след имунизиране. " Една от характерностите на този вид е точно тази, само че това не значи, че няма защитен резултат от имунизацията. Да, при срещата с него можем да се разболеем, само че вижте % на хората в интензивни отделения, да не приказваме за смъртните – какъв брой от тях са неимунизирани. Над 90% са. Така че, в случай че имунизацията не пази от заразяване и заболяване, тя пази от тежко протичане и гибел ", изясни основният държавен здравен контрольор.

Без ограничения за идващи от Китай

Няма да се вкарват ограничаващи ограничения против COVID-19 по отношение на идващи от Китай в България. Това оповестиха от здравното министерство. Оттам се базират и на данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите, съгласно които разновидностите на Коронавирус, циркулиращи в Китай, към този момент се популяризират в Европейски Съюз и не са предизвикателство за популацията. В същото време Европейската комисия излезе с рекомендации към хората, пътуващи от и до Китай, да носят маски в самолета и да съблюдават отдалеченост. При качване на полет от азиатската страна пасажерите ще би трябвало да показват и негативен тест.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР