Новият парламент е изправен на нокти още преди да стартира

...
Новият парламент е изправен на нокти още преди да стартира
Коментари Харесай

САМО В ПИК: Раздор в четворната коалиция заради Нинова и Ива Митева - двете напират за председателския пост в парламента

Новият парламент е изправен на нокти още преди да започва работата си в 9.00 часа на 3 декември 2021 година, както пожела Румен Радев.

Тежка подмолна битка за председателския пост в 47-о Народно заседание се води сред двама кандидати на две политически сили, с които фронтмените на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев от две седмици водят договаряния за сформиране на държавно управление. Това са лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и някогашната шефка на двата провалени Народното събрание през тази година Ива Митева, инсталирана на поста по предложение на партията на Слави Трифонов Има Такъв Народ.

Това научи ПИК от чудесно осведомени източници от средите на тъй наречените договарящи.

Ива Митева явно се оправи зле като ръководител на 45-о и 46-о Народно заседание, защото не бе в положение да овладява пленарната зала, нито имаше престиж пред самите депутати, които до този миг я познават като прилежна чиновничка от правния отдел на Народното събрание.
свързани новини3042преди 6 часа49252на 27.11.2021
В самото начало, откакто зае поста, тя не бе в положение да овладее даже себе си, защото изпадаше в нервност от шума в залата и претенциите на депутатите към нея. И даже разревана напускаше мястото си на трибуната, отстъпвайки на заместниците си правото да водят съвещанията.

Митева също така се трансформира в обект на всеобщ подбив и от страна на депутатите, и от страна на публицистите, защото поради говорните й особености мъчно се схваща какво приказва от спикерския микрофон в Народното събрание, какво тъкмо би трябвало да вършат депутатите и дали някакъв член или алинея от гласуваните закони са признати или не.

Тъй че единствените преимущества на Ива Митева като ръководител на Народното събрание си останаха това, че е правист по обучение и че има чиновнически опит в работата върху законопроектите, внасяни за разглеждане в пленарна зала.
свързани новини41509на 22.11.2021
Корнелия Нинова също е правист по обучение. За разлика от Митева обаче тя има дълготраен опит точно в законотворческата активност като народен представител в пет Народното събрание от 2009 година насам. Колкото до преодоляването на бурите около нея, фактът че от 2016 година, когато е определена за водач на Българска социалистическа партия, неведнъж съумява да тушира офанзивите на вътрешнопартийната си съпротива и даже да отстрани настояванията за оставката й, приказва, че се оправя съвършено с такива катаклизми.

Корнелия Нинова се родее с Кирил Петков и Асен Василев и поради множеството кавги, с които е обраснала биографията й на обществено-политическата сцена.

Тя стъпна на нея в зората на ръководството на Иван Костов като изтъкнат приватизатор на най-богатото външнотърговско сдружение на България преди 1989 година - " Техноимпекс " и " Техноимпортекспорт ".

Само 2 години откакто става член на Българска социалистическа партия по лично предпочитание, само че с директното подпомагане на Румен Овчаров, към този момент е назначена за зам.-министър в неговото мегаминистерство на стопанската система и енергетиката по външноикономическата политика. Там, с изключение на за държавния запас, дава отговор и за търговията с оръжие.

На този пост обаче Нинова се забърква в величествен скандал, обвързван със злоупотребите в " Топлофикация " - София, за което ведомството й дава отговор директно. Разследването против шефа на сдружението Валентин Димитров - Вальо Топлото изважда на бял свят опитите за подмолно влияние на Нинова върху следствието.

Тя уговаря със следователката по случая Таня Шарланджиева - нейна другарка от следствието, да опъне чадър над предприемача Красимир Георгиев, притежател на компанията " Фронтиер ", в следствието по това дело. Причината е, че Красимир Георгиев пък е съученик на Румен Овчаров и някогашен съучастник на жена му.

По същото време Нинова е ръководител и на две стратегически предприятия - Международния панаир Пловдив и " Булгартабак ", където също избухва скандал под нейното ръководство, този път за изнудване. По времето на Нинова и Международният пловдивски панаир, и " Булгартабак " също са приватизирани сходно на сдруженията, които ръководи при ръководството на Иван Костов.

В последна сметка тогавашният министър председател на Тройната коалиция Сергей Станишев уволнява Нинова от зам.-министерския пост и изпраща Румен Овчаров в отпуск. В момента и двамата са върли врагове на Станишев. А Нинова изпрати Овчаров да договаря с Кирил Петков и Асен Василев за политиките на бъдещото постоянно държавно управление.

След уволнението си Нинова за малко още веднъж се появява на терена на държавното управление, само че към този момент като представител на печално известния с днешна дата бизнес клуб " Възраждане ", по това време доминиран от към този момент забегналия хазартен необут с 19 обвинявания Васил Божков, който оглави и листата " Магнитски ", с цел да договаря от негово име с държавни фактори.

Румен Овчаров беше и главният мотор за избирането на Нинова за ръководител на Българска социалистическа партия през 2016 година и до ден сегашен е най-силният човек в партията, който стои зад тила й и я крепи на поста, макар гневните офанзиви на вътрешнопартийната съпротива против нея и желаната й оставка.

По непотвърдени данни, Нинова е изключително енергична във воденето на договарянията от Кирил Петков и Асен Василев освен с цел да вкара Българска социалистическа партия във властта през задния вход, защото партията се срина до 10% поддръжка на изборите и 3-о място в 47-о Народно заседание. А и с цел да си издейства поста на ръководител на започващия в петък нов парламент против поддръжката си за бъдещия кабинет. Но и за да затвори устата на вътрешнопартийните си врагове, които желаят да я махнат от лидерския пост и даже си имат любимец в лицето на някогашната й дясна ръка Крум Зарков.

Схемата е много комплицирана, както за Нинова, по този начин и за Петков и Василев, защото те също поддържат Зарков. Зад него прозира и сянката на Румен Радев, който също взе участие в битката за елиминирането й от лидеския пост в Българска социалистическа партия.

Според осведомени на хоризонта на Нинова е изгряла и нова разменна монета в нейна изгода - вкарването на служебния министър председател Стефан Янев като боен министър с постоянното държавно управление, което не може да стане без нейната поддръжка. И за което нощес Петков и Василев са се договаряли с Нинова.

Тоест още в първите часове на първия ден от съществуването си 47-о Народно заседание ще бъде изправено пред сериозната алтернатива за ръководителя му - Корнелия Нинова или Ива Митева. До последния миг преди първия звънец за пленарното съвещание ръководителите на парламентарните групи ще вземат решение на кого да заложат.

Ако Нинова не получи поддръжката на останалите от бъдещата четворна коалиция в постоянното държавно управление, не се знае дали тя няма да се разпадне преди още да е стартирала общата си работа като кабинет. Още повече, че тъй наречените съдружно съглашение би трябвало да бъде подписано точно в деня на старта на 47-я парламент - 3 декември, петък.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР