Ген. Аню Ангелов: Новият министър да изпълни плановете за отбрана на източния фланг

...
Новият министър на отбраната трябва да погледне какво означава задействането
Коментари Харесай

Новият министър на отбраната трябва да погледне какво означава задействането на плановете за отбрана на източния фланг на НАТО и от там ще стане ясно какво трябва да направи България по отношение на многонационалните сили, които биха могли да дойдат и да осъществят така нареченото засилено присъствие на източния фланг на алианса.

Това заяви в интервю за БГНЕС генерал Аню Ангелов, министър на отбраната (2010-2013 г.).

Ген. Ангелов припомни, че Съветът на високо равнище на НАТО е взел решение да се задействат плановете за отбрана на източния фланг на Северноатлантическия пакт, което касае и България. Той отбеляза, че тези планове имат няколко етапа, като първият е разгръщането на силите за бърза реакция. Тези сили ще бъдат разположени в държавите от източния фланг. В това отношение България не се различава по нищо от останалите страни по източния фланг – Румъния, Полша, балтийските държави, Словакия.

„Нежеланието да се изпълни този първи етап е първопричината за исканата оставка на министъра на отбраната Стефан Янев“, подчерта ген. Ангелов и добави:

„Не може България да бъде държава домакин без да осигури пребиваването и транспортирането на силите за бърза реакция от една страна и от друга да бъде рамкова държава, която щяла да има един батальон, към който трябва да се присъединяват различни подразделения. Това категорично не е съгласно плана за отбрана на източния фланг на НАТО“.

Според него в МО и новият министър на отбраната трябва да погледнат какво означава задействане на плановете за отбрана на източния фланг и там ще се види какво трябва да направи българската държава на първия етап по отношение на многонационални сили, които биха могли да дойдат и да осъществят така нареченото засилено присъствие на източния фланг на НАТО.

Ген. Ангелов изрази своята съпричастност с украинския народ, който е жертва на агресия на Русия и президента Владимир Путин: „Дълбоко съжалявам за прекрасния Киев, сега градът и неговите жители се намират под яростен обстрел“.

Според него, ако ти смяташ, че това не е война, това означава, че ти си много далеч от така наречения професионален капацитет за оценка на общата политическа и геополитическа обстановка.

„Всеки министър трябва да си носи оставката в джоба и трябва да е готов да я даде, когато му бъде поискана без да прави алюзия, че с това ще падне правителството и едва ли не ще последва политическа и държавна криза. Ако има неблагоприятни въздействия от действията или бездействията на Янев, той също сам като министър трябва да си подаде оставката. В случая и първото, и второто са факт“, заяви пред БГНЕС ген. Ангелов. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР