Новият колекционерски проект е част от инициативата за съживяване на

...
Новият колекционерски проект е част от инициативата за съживяване на
Коментари Харесай

Български Рейв Архив от края на 90-те до ранните 2000 излиза във фотокнига

Новият колекционерски план е част от самодейността за възкръсване на архивите от първите години на електронната сцена у нас и ще бъде показан на 28 април от 19 часа в

След мултижанровата галерия “Български Рейв Архив “ през 2021, показана от образния актьор Владислав Илиев, пристигна време историите да заживеят и във фотокнига, акцентираща върху архивното проучване на интервала от края на 90-те и началото на новия век. Колекционерският обект събира на едно място селекция от любопитни материали като снимка, флаери, плакати и публикации. За изложбата през 2021 главните герои на ранната рейв сцена у нас застанаха пред камерата на БРА, с цел да си напомнят най-интересните истории от епохата на първите празненства у нас и обществената и политическа конюнктура в тези години. Тези модерни видео изявленията, дружно с архивни такива също ще могат да бъдат открити в особено приложение на книгата, където QR код ще препраща към видеа онлайн и ще добавя наличието през добавена действителност (AR) филтри.

„ Клубната сцена не е мода, тя е по-скоро метод на живот и философия. Добре е да се отнасяме към нея с това почитание, с което се отнасяме към религията или към други обществени пластове на обществото ", споделя създателят Владислав Илиев.

Представянето ще бъде на 28 април от 19 часа в новооткрития клуб ДОМ (ул.Ангел Кънчев 1), като галерия и намеса на пространството с разнообразни светлинни, звукови и видео съоръжения, дружно със съпътстваща стратегия, която ще продължи 3 дни – от петък до неделя. В първата вечер зад пулта ще застанат DJ Steven, Jassen Petrov, Kikk (Файчето от Тибетски сърца), дружно с Laylla Dane – герои от изложбата, чиито персонални архиви от фотоси, флаери, плакати и истории от празненства влизат в книгата. Втората вечер ще показа по-твърд тон от един от създателите на Sofia Records и PornoBPM – Kei, дружно с Roboknob (Live) и Vitya. В неделя програмата ще е дневна, с амбиънт сетове от Scav, Cinnamint и Vladzen. През останалото време сред дните 29.04 и 02.05 от 12:00 до 22:00 книгата ще може да бъде прегледана посредством съоръжения в клуба, както и да се закупи на място.

“На първо място беше отношението с хората. За мен това беше извънредно значимо. Може би това, в случай че се замислите, през днешния ден е най-дефицитната стока. Отношението, естественото човешко взаимодействие, любовта и уважението. Не-насилието към индивида до теб. Това беше философията на цялото това време. “ – споделя в изявлението си за БРА Dr. Tzanev - водещ на едно от най-влиятелните тогава излъчвания за електронна музика по радио RFI.

„ И това се случи в едни доста странни години – първоначално и средата на 90-те, като си представям, че този интервал в България подхожда на 30-те години в Чикаго, когато всичко беше доста гангстерско, имаше някакви мафиотски воини, изстрели по улиците и по питейните заведения. А на тези празненства просто цареше едно успокоение. Може да е имало някакви странни случаи, само че аз не съм ги преживявал. Имаше един дух на обич. “ – част от изявлението със Страхил Велчев, Kink.



Проектът „ Български Рейв Архив “ показва селекция от неповторими материали, видеа и изявленията с хора, оформили сцената в първите години на прехода: Агнес – първият face control в клуб Спартакус, DJ Steven, Ясен Петров, Иван Попов – Smurf, Иво Рачев, Алекс Мечев и DJ Rady от Metropolis, Делян Христов (D-Alien), работил по визиите и флаерите на първите празненства у нас, Марта Данева - Laylla Dane, Рада Еленкова, Елена Ненкова – фотограф, Радослав Илиев – режисьор на предаването „ ТеХнО “ по Българска национална телевизия, Стоян Стоянов – създател на Magrathea и Earth Dance Festival, Николай Маджаров – Файчето, част от групата „ Тибетски сърца “, доктор Цанев – радио RFI, Ясен Згуровски – face control и танцьор, DJ Balthazar, No Good, Valentine, KinK. Архиви от изявления в издания, като вестник „ 24 часа “, „ Култура “, „ Сега “, списания „ Егоист “, „ Нов темп “ „ Метрополис “ и други.

За създателя:

Владислав Илиев () е интердисциплинарен образен актьор с фокус върху усещането за светлина и пространство, апаратура, театрален дизайн и видео. Завършва НАТФИЗ през 2010, компетентност Сценичен и Екранен Дизайн, а от 2016 е посетител преподавател по видео мапинг, компетентност „ Дигитални изкуства “ в НХА, София. През 2009 основава с интерес към развиването на цифровата просвета в областта на изкуството и основаването на прекарвания посредством изкуство, технология и дизайн. През последните години работи в региона на интерактивния дизайн, 3Д мапинг и нови медии и развива консолидираното им в театъра и перформативните изкуства.

За книгата:

Фотокнигата „ Български Рейв Архив/БРА “ се издава от студио Phormatik с финансовата поддръжка на Министерство на културата. Автор на плана е Владислав Илиев, консултанти по дизайн и щемпел са Мартин Атанасов и Янко Джаров. Добавената действителност е осъществена благодарение на Михаил Илиев, а печата е от inkpression.

Книгата ще излезе в тираж от 300 броя, на британски език, на цена от 90 лв. и ще може да бъде закупена в четирите дни ( 28.04-02.05 ) на изложбата в клуб ДОМ, а по-късно на местата за колекционерски фотокниги в София и онлайн - AVRTIKL, ПУК, ТИРАЖ.

Информация за откриващото събитие можете да следите.

(в материала има продуктово позициониране)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР