Новият български екоминистър Юлиян Попов взе участие в заседанието на

...
Новият български екоминистър Юлиян Попов взе участие в заседанието на
Коментари Харесай

Екоминистрите на страните в ЕС - за общ подход за възстановяването на природата

Новият български екоминистър Юлиян Попов взе присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по околна среда в Люксембург под председателството на Швеция. Ресорните министри на страните в Европейския съюз реализираха единодушие по Регламента по отношение на възобновяване на природата , оповестиха от българското екоминистерство.

България гласоподава " за " въвеждането на общ метод. Според Попов с предлагането се реализира най-благоприятен баланс сред запазването на амбициозните цели за възобновяване на природата и обезпечаване на еластичност за страните членки при използването на регламента.

" България има доста богато и съхранено биологично многообразие и е една от страните с максимален дял от територията, обхваната в мрежата Натура 2000, което е и привилегия, и предизвикателство. За нас е извънредно значимо регламентът да планува задоволително еластичност и референции за вземане предвид с националните и районните особености на обособените страни ", изясни той.

Против регламента гласоподаваха Финландия, Швеция, Полша, Нидерландия и Италия, а Белгия и Австрия се въздържаха.
 Европейски Съюз търси консенсус по смекчения закон за природата
Европейски Съюз търси консенсус по смекчения закон за природата

Очаква се оспорвано гласоподаване в европарламента

Екоминистрите разискаха и предлагането за за установяване на по-строги стандарти за излъчванията на (въглероден диоксид) СО2 от нови тежкотоварни транспортни средства. Страната ни поддържа самодейностите за понижаване на излъчванията на СО2 в международен мащаб, изключително от автомобилния превоз. Юлиян Попов съобщи, че макар терзанията, които има България във връзка с проекторегламента, напъните ни ще бъдат ориентирани към реализиране на оптималния баланс сред климатичните цели и запазването на конкурентоспособността, като ще се акценттира и върху транспортната инфраструктура и построяването на " зелени " коридори в Европа.

Заседанието на екоминистрите продължава с осъществяване на спор по новата Директива за качеството на въздуха.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР