Новите случаи на заболели от коронавирус са 33, съобщи на

...
Новите случаи на заболели от коронавирус са 33, съобщи на
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: Над 200 досъдебни производства за неспазване на карантината

Новите случаи на болни от ковид са 33, заяви на постоянния брифинг в 8 часа началникът на спешния щаб за битка с ковид Венцислав Мутафчийски, само че не уточни от какъв брой прби. С тях броят на случаите нараства на 276. Европейската комисия ще даде на България 600 хиляди теста за ковид.

" Дневник " следи развиването на събитията към ковид в действително време. Ситуацията с ковид по света - тук.

Ключови моменти 15:07ГЕРБ - Разград, бойкотира съвещанията на общинския съветГрупата съветници от ГЕРБ няма да взе участие в идното във вторник съвещание на Общинския съвет в Разград. В декларация те споделят, че виновното държание изисква да се съблюдават ограниченията против Covid-19 и че сесията би трябвало да бъде анулирана, както било в други градове. Съветниците дарят възнагражденията си от март на БЧК в Разград и на локалната болница " Св. Иван Рилски ". Председателят на общинския съвет Стоян Димитров (БСП) сподели за Българска телеграфна агенция, че съвещанието ще се състоипри прецизно съблюдаване на условията на Националния действен щаб.14:56Тъй като Националната библиотека няма да работи най-малко до 13 април, през днешния ден е последният ден, в който издателите могат дa вземат ISBN за (евентуални) нови издания за интервала до тогава, написа издателят Манол Пейков във " Facebook ".

" Не че е време за бурно издаване на нови книги, само че персонално аз недоумявам по какъв начин може по този метод да се блокира цялостен един клон от българската стопанска система (за просвета даже не се осмелявам да отворя дума) поради нечие отвращение да се остави разполагаем един човек до един телефон, който да дава номерче, което така или другояче се генерира съвсем автоматизирано от трета инстанция ", разяснява той.14:04Няколко километра е опашката заран от коли на изхода на Перник в посока София. Трафикът е извънредно усложнен – за 25 минути се изминава към 1 км от трасето, заяви Би Ти Ви. Причината за това е, че към този момент пети работен ден прекосяването към регионалните градове в страната става единствено с основателна причина и документи. Според перничани заповедта на министъра на опазването на здравето единствено затруднява придвижването, тъй като огромна част от тях работят в столицата и им се постанова да пътуват всеки ден.13:44Образувани са над 200 досъдебни производства за несъблюдение на наложената карантина на завърнали се от чужбина и хора, които имат контакт със инфектирани - това разгласи министърът на вътрешните работи Младен Маринов на ексклузивен брифинг в Министерския съвет. Мерките, които затрудняват най-вече жителите сега, са контролните пунктове на изходите и входовете на регионалните градове, посочи той.

Подробности вижте тук.12:45Ананиев дефинира лечебните заведения, които ще лекуват от COVID-19Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев издаде заповед, с която дефинира лечебните заведения и съответните структури в тях, които да правят лекуване и наблюдаване на пациенти с COVID-19. В заповедта е посочено кои лечебни заведения правят лекуване и наблюдаване на пациенти с COVID-19 в неусложнено положение и кои лечебни заведения обслужват пациенти с COVID-19 в положение, изискващо интензивно лекуване. Посочено е и разпределението на болничните кревати по лечебни заведения.

Заповедта на министър Ананиев12:09ЕК дава 600 хиляди теста на БългарияЕвропейската комисия ще даде на България 600 хиляди теста за ковид. Страната има потребност от 10 милиона лв. на месец за бързи проби, от които се планува да се вършат по 40 хиляди дневно. Това разгласи началникът на националния действен щаб Венцислав Мутафчийски на брифинг с присъединяване на вицепремиера Томислав Дончев, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и премиера Бойко Борисов, който се организира в Министерския съвет.

" Има три съществени метода за определяне на болните от ковид. Според СЗО и SDS Atlanta единственият меродавен метод за установяването на ковид инфектиран е с real time PSR, който е муден, изисква инсталация и доста добре подготвен личен състав, само че все пак няма различен способ, който да е потвърдил повече своята надеждност ", съобщи Мутафчийски.



Той обясни, че пробата при цялостен потенциал на работещите лаборатории в България могат да се вършат 1000 - 1200 случая на ден, което е към 30 хиляди теста месечно. " Изразено като цени, това е към 930 хиляди лева на месец. В поръчката, която е осъществена в Европейската комисия, за България са отделени 600 хиляди такива теста ", сподели Мурафчийски

Вторият метод за идентифициране на инфектиран в с ковид е посредством имунохроматографски способ въз основата на антиген, който е върху повърхността на вируса. " Пробата се взима по безусловно същия метод като при Real Time PCR, само че идентифицирането става бързо за към 5 минути с преносим уред. Разработват се и проби, които са непосредствено за гледане, както е пробата за бременност. Тези проби, заради лесното им осъществяване, ще дадат опция да се разпространяват всеобщо, тъй като не изискват кой знае какъв подготвен личен състав. Предвиждаме, че те могат да с е вършат от 5 до 20 хиляди на ден, което значи на месечна база, че би трябвало да се вършат към 300 хиляди теста, които са към 10 млн. лева месечно ", сподели началникът на щаба.

Всичко от брифинга четете тук.
 Премиерът управлява онлайн изключителното държавно съвещание.
© Правителствена осведомителна пресслужба

Премиерът управлява онлайн изключителното държавно съвещание.
12:04В изключителното състояние няма смяна в реда на издаване на скици, схеми и удостоверителни документи от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, заяви Министерството на районното развиване и благоустройството. В интервала на изключителното състояние всички служби на организацията по геодезия, картография и кадастър в страната работят и обслужват " на гише " както до в този момент, като са взети нужните защитни ограничения за чиновниците и жителите. Продължава обслужването на потребителите и посредством системата за електронно заявяване на услуги КАИС, която е налична през интернет страницата на АГКК.11:55България ще помогне на Австрия със защитни облеклаБългария ще достави на Австрия защитни дрехи, откакто министър председателите на двете страни са разискали доставката, заяви държавната пресслужба. В телефонния диалог със Себастиян Курц Бойко Борисов е подчертал, че България може да подкрепи Австрия откакто бъдат задоволени всички потребности на здравните заведения в страната, за които фабриките сега извършват поръчки.

Към момента три компании в България ( " МАК " АД, " Аполо " и " Аглика " ) са получили утвърждението на лабораторията към Министерство на защитата да създават защитни дрехи за многократна приложимост. Фирмите към този момент са доставили повече от 2500 броя защитни дрехи, а до дни се чакат най-малко още толкоз за потребностите на лечебните заведения в страната. Капацитетът на производителите планува да се шият до 2000 броя дневно. Характеристиките на защитните дрехи дават отговор на всички условия на медицинските стандарти и могат да се употребяват най-малко 50 пъти.11:21 " Демократична България " прикани за неотложно възобновяване на работата на Народното събрание. " След въвеждането на изключително състояние ръководещите подхващат ред стъпки, които ерозират така и така отслабения правов и либерален ред в страната, се споделя в позиция на " Демократична България от през днешния ден. Повод за констатацията е прекратяването на работата на Народното събрание. Вчера депутатите гласоподаваха по време на изключителното състояние, което все още е до 13 април, Народното събрание да заседава единствено при нужда за смяна на изключителното законодателство и спомагателни решения за справяне с пандемията от ковид. По този мотив от Българска социалистическа партия също обявиха, че това разрушава парламентаризма и доверието в институцията.

Подробности - тук.10:52Променят се периодите за обявление и заплащане на данъциДо 30 юни е продължен срокът за обявление и заплащане на корпоративния налог, налога върху разноските, налога върху приходите на бюджетните предприятия, налога върху приходите от помощни и спомагателни действия по смисъла на Закона за хазарта, както и на налога върху активността от опериране на кораби. До момента са подадени над 200 хиляди заявления за облагане с корпоративен налог, всички по електронен път, оповестява приходната администрация. Авансовите вноски на корпоративния налог са на база на прогнозите за тази година, а в случай че към този момент е подадена декларация с прогноза въз основата за 2019 година, тя може да се поправя до 15 април.

Всичко по тематиката четете тук.10:15Открита е DMS линия за поддръжка на българските медици, заяви началникът на националния действен щаб професор Венцислав Мутафчийски. Краткият номер е 17777 с текст на латиница DMS SOLIDARNOST.

Повече - тук.

 Венцислав Мутафчийски
© Георги Кожухаров

Венцислав Мутафчийски
09:32Заради доказани случаи на COVID-19, под карантина остава столичната Пета градска болница. В нея работи само отделението по хемодиализа. До 15.30 часа е прекратен и приемът на пациенти в университетската болница " Св. Анна ". В лечебното заведение се прави цялостна стерилизация след определяне на двама позитивни пациенти. Нармалният режим на работа ще бъде възобновен още през днешния ден. Под карантина ще останат само клиниката по пулмология и част от клиниката по анестезиология и интензивно лекуване.08:16Дете на 3 година е измежду новозаболелитеНовите случаи на болни от ковид са 33, сподели началникът на Националния действен щаб Венцислав Мутафчийски на постоянния си брифинг в 8 часа, без да уточни от какъв брой проби. С тях броят на позитивните проби (общо) нараства на 276.

Болниците са предоставели описът за леглата, които са готови за епидемията от ковид - те са 7473, от тях 1137 са в София. В интензивните отделения леглата са 1347, от които 518 - в София, осведоми още Мутафчийски и посочи, че това не е цялостният потенциал на лечебните заведения, а леглата и респираторите, които са отделени за такива заболели. Увеличен е десетократно потенциалът на лечебните заведения.

От последните излезли 12 проби 3 са в Бургас - жена на 22 години и две деца - на 3 и 8 години. Тригодишното дете е и най-младият пациент в България. Заразените деца са контактни лица на един от лекарите. Жената била пътувала до Англия. В Пловдив има нови четири случая - мъж на 50 години и две дами на 56 и 58 години, и мъж на 62 години. " Има втори случай за деня в Инфекциозна болница в София - мъж на 36 години, има и три амбулаторни случая. Общо 4 са случаите в тази болница, сподели Мутафчийски. В Кюстендил също има случай на мъж на 57 години.



Няма нови интубирани случаи, пациентите, които са в тежко положение, се следят. Изработени рекомендациите за освобождение на заболели, диагностицирани с ковид, в положително общо положение, с усъвършенствани клинични индикатори, осведоми още Мутафчийски. Те ще остават в домашна карантина и след 21 дни ще бъде осъществена процедурата по потвърждаване. Началникът на щаба разгласи, че се обмисля концепцията за рекомендация в едно семейство в случай че се откри случай на болен, да се сложи цялото семейство под карантина.

До момента в България са направени 6454 теста, от които 4800 са в София, като това не са единствено първоначални проби, има и повторения и потвърждения. От три дни заболяваемостта нараства с 10-14% на ден.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1155)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР