Новите санкции срещу Русия, които са в сила от днес,

...
Новите санкции срещу Русия, които са в сила от днес,
Коментари Харесай

Петролно ембарго и таван на цените: колко силен е този удар срещу Путин


Новите наказания против Русия, които са в действие от през днешния ден, би трябвало да спрат милиардите за Путин, с които той финансира войната си против Украйна. Ще реализиран ли задачата си ембаргото и ценовият таван за съветския нефт?

Добив на съветски петрол в Татарстан

На 5 декември влиза в действие още една наказателна мярка на Европейския съюз против Русия поради - петролно ембарго. Забраната се отнася за доставките по море, а петролопроводът " Дружба " не е обиден - Унгария, Словакия и Чехия краткотрайно ще продължат да го употребяват. Така размерът на съветския нефт, доставян в Европейски Съюз, ще намалее с 90 %.

През 2021 година страните от Европейски Съюз са купували съвсем половината (47%) от цялото количество изнасян от Русия нефт.  " Европейски Съюз е най-големият вносител на съветски нефт и няма да бъде сменен елементарно ", споделя Филип Лаусберг, анализатор в Европейския център за политика. " На Москва ще ѝ бъде мъчно бързо да откри нови купувачи. Страните, които към този момент купуват повече нефт от Русия, като Турция и Китай, може да не се нуждаят от още повече нефт. "
Редакцията предлага
Освен това е " удар по главните стопански и геополитически ползи на Владимир Путин ", счита Симоне Таляпетра, специалист по енергийна политика в мозъчния концерн " Брюгел ” в Брюксел. Той напомня, че към този момент е изгубила част от енергийните си доходи, защото е спряла доставките на газ за Европейски Съюз. " Русия е лишена от тези приходи и тя мъчно ще ги размени. Изключително мъчно е да се подмени европейският газов пазар, примерно с азиатския, заради простата причина, че липсва нужната инфраструктура, т.е. газопроводи ", споделя специалистът. " На този декор петролното ембарго придобива още по-голямо значение, защото приходите на Русия от нефт ѝ разрешават да финансира войната в Украйна. "

Ще пострада ли Европейски Съюз от личните си наказания?

От позиция на Европейски Съюз Русия е най-големият снабдител на нефт през 2021 година с пазарен дял от 26%. Само няколко месеца по-късно обаче - през второто тримесечие на 2022 година - той е понижен до 16,7%, оповестява Евростат.

Европейски Съюз интензивно подписва контракти с други страни производителки на нефт, тъй че специалистите не виждат проблем с петрола. Има задоволително продавачи, а и превозът на петрол от други континенти към Европа е по-лесен, в сравнение с този на газ. Филип Лаусберг е уверен, че няма да има дефицит.

Ограничаване на цената на съветския нефт

В допълнение към на 5 декември влиза в действие и наказателният инструмент на Г7 - от 60 $ за барел.

Според разнообразни оценки разноските за рандеман на нефт в Русия са сред 20 и 40 $ за барел. На пръв взор таванът на цените от 60 $ за барел не би играл особена роля, само че Симоне Таляпетра приканва да се вземе поради и подтекстът. " Мярката би трябвало да се преглежда като система, посредством която натискът върху Русия може да бъде стратегически засилен посредством събаряне на тавана на цените ", споделя той. Експертът счита, че тази мярка е ефикасна, защото таванът може да бъде поправен според от обстановката.

Остава въпросът дали ембаргото и ограничаването на цените в действителност ще навредят на Русия. Полша, балтийските страни и Украйна твърдяха, че резултат ще има единствено от по-нисък таван. Мнението им споделят и някои икономисти.

Със настоящия утвърден таван на цените страните от Г7 желаят да понижат приходите на Москва, само че това да не докара до скок в цените на петрола - в случай че съветски нефт напълно спре да стига до международния пазар. В същото време Москва към този момент изпитва компликации поради тези ограничения, а през 2023 година натискът върху нея ще се усили доста, счита Таляпетра.

Проблеми и за трети страни

Енергийният специалист Симоне Таляпетра

ще сътвори и други логистични компликации за Москва при продажбата на нефт, изяснява Филип Лаусберг. Мярката ще се ползва и за транспортните и застрахователните компании от трети страни. За да купуват съветски нефт, Китай и да вземем за пример ще би трябвало да основат лични застрахователни компании, които да не подлежат на наредбите на Европейски Съюз, защото европейските застрахователи към този момент ще работят единствено при изискванията на ценовия таван.

Всички тези наказания нямат за цел да доведат до цялостен и бърз срив на съветската стопанска система, признава Симоне Таляпетра, само че последователно ще се стигне и до това. " Русия към този момент е понижила производството на нефт или ще го направи след ембаргото. А цената на съветския нефт към този момент е относително ниска и може да продължи да спада заради тавана на цените на петрола. Всичко това евентуално ще засегне съветския бюджет и способността на Русия да води война ", споделя Филип Лаусберг.

Противоречиви прогнози

Филип Лаусберг

Като цяло наблюдаващите не са единомислещи по въпроса по какъв начин тези двойни ограничения на Европейски Съюз и Г7 ще се отразят на международната цена на петрола. Според Таляпетра, в случай че въвеждането на тавана на цените върви по проект, то не би трябвало да провокира световно повишаване на цените. Според него ембаргото няма да промени нищо нито за Европейски Съюз, нито за международната стопанска система.

Съществуват обаче и опасения, че ембаргото ще докара до дефицит и до скок на цените на петрола, изключително в случай че страните от ОПЕК решат да понижат още повече производството, показва Лаусберг. Прогнозите са, че търсенето на нефт ще намалее през 2023 година заради забавянето на международната стопанска система: и се чака икономическо стесняване, а доста други вносители на нефт се притесняват от криза.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР