Новите правила за гаранционната отговорност на производителите ще дадат възможност

...
Новите правила за гаранционната отговорност на производителите ще дадат възможност
Коментари Харесай

За по-здрави и по-лесни за ремонт стоки

Новите правила за гаранционната отговорност на производителите ще дадат опция да създадем стъпка обратно от устремеността ни в последните десетилетия да се трансформираме от ден на ден в консуматорско общество. Очаква се те да доведат до редица изгоди да потребителите , измежду които резистентност на продуктите, удължение на гаранционния период, повече еластичност при решаването на проблеми .

Коментарът е на основателя на онлайн платформата „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова по отношение на позицията на Комисията по вътрешен пазар и отбрана на потребителите в Европейския парламент в Брюксел по отношение на нуждата от актуализиране на законовите правила за дефектни артикули.

Руменова добави, че идните промени ще разширят обсега на случаите, в които потребителите могат да претендират за компенсации за породени вреди от дефектна стока, периодите ще се удължат, а процедурите ще стават по-лесни.

При актуалните правила предявяваме претенция и можем да посочим по какъв начин избираме да бъде решена жалбата – посредством безвъзмезден ремонт или подмяна на стоката. Търговецът се произнася по какъв начин ще удовлетвори настояването според от открития резултат. Докато при новите правила наложително търговецът ще би трябвало да ни предложи безвъзмезден ремонт , като подобен може да отпадне единствено в случай че той е по-скъп от замяната, на практика е неосъществим или не е допустим за потребителя.

Производителите на някои домашен уреди като хладилници и прахосмукачки, на смарт телефоните и така нататък ще би трябвало да обезпечат и следгаранционен ремонт, който да се реализира в рационални периоди, като за времето на поправката ще би трябвало да дават на потребителите оборотни, уточни още Руменова.

За смарт устройствата производителите ще имат особено вменени отговорности, стана ясно от думите на Руменова в „ България заран “. „ Ще би трябвало да обезпечават актуализации, с цел да можем да ги употребяваме задоволително дълго във времето и да работят изправно . Потребителите би трябвало да бъдат в допълнение предпазени от нарушение на поверителността , като това ще стане посредством вменяване на отговорност на производителите “, съобщи Руменова.

Тя обърна внимание, че и самите ние би трябвало да вземем ограничения и даде образец с прахосмукачка робот. Преди да я използваме, е добре да ограничим достъпа на децата и да изнесем от помещението всичко, което не желаеме да попадне в обсега на вероятно снимане.

За да бъдат насърчени потребителите да изберат безвъзмезден ремонт пред подмяна, се планува след осъществяване на корекция, гаранционният период да се удължи с една година. Към момента, гаранционният период се удължава единствено за времето на престой на продукта в сервиза .
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР