Новината идва, след като по-рано тази седмица руската разследваща медия

...
Новината идва, след като по-рано тази седмица руската разследваща медия
Коментари Харесай

Германия разследва предполагаемо отравяне на двама руски граждани

Новината идва, откакто по-рано тази седмица съветската проверяваща медия " Агентство " заяви, че две участнички в среща на съветски дисиденти в Берлин са се оплакали от здравословни проблеми, които повдигат подозрения за отравяне. Срещата на съветските дисиденти се е провела на 29 и 30 април и е била проведена от опозиционера Михаил Ходорковски.

Първата от участничките е Наталия Арно, директорка на неправителствената организация Free Russia Foundation. Тя напуща Русия преди 10 години и от този момент живее в заточение в Съединени американски щати.

В обява във Facebook във вторник Арно разказа проблемите си като " остра болежка " и " изтръпване ". По думите ѝ първите " странни признаци " са се появили, до момента в който е била в Берлин.

" Има съмнения, че по време на скорошното ми пътешестване до Европа съм била отровена, евентуално с някакъв нервнопаралитичен сътрудник. С следствието се занимава една (или може би повече) западни разследващи служби ", написа Арно.

Втората участничка, която се оплака след събитието в Берлин, е журналистка, неотдавна напуснала Русия. Пред " Агентство " тя споделя, че е усетила неуточнени признаци по време на събитието и е потърсила помощ в берлинската болница " Шарите ". Там беше лекуван съветският опозиционер Алексей Навални, който беше токсичен през август 2020 година

През последните години бяха осъществени няколко набези с отрова против съперници на съветската власт. Кремъл твърдо отхвърля всевъзможни връзки със случаите.

Критикът на Путин Алексей Навални се разболя тежко по време на полет със аероплан в Сибир, а европейски лаборатории потвърдиха потреблението на отрова от вида " Новичок ".

Опозиционният политик Владимир Кара-Мурза се разболя съществено в два разнообразни случая в Москва - един път през 2015 година и още веднъж през 2017 година - и двата пъти със признаци, съответстващи на отравяне.

През 2018 година някогашният съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му бяха отровени с нервнопаралитичен сътрудник " Новичок " в Солсбъри, Англия, при нахлуване, за което се счита, че е осъществено от чиновници на съветското военно разузнаване.

Ученият Вил Мирзаянов е част от екипа руски учени, които откриват нервнопаралитичния аген Новичок при започване на 70-те
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР