Новината беше съобщена тази сутрин по време на конференция на

...
Новината беше съобщена тази сутрин по време на конференция на
Коментари Харесай

Китайският марсоход Чжурон ще кацне на Червената планета на 15-ти май в 02:11 ч. българско време

Новината беше обявена тази заран по време на конференция на китайската галактическа организация. 

Разбира се, триумфът не е обезпечен. Кацането на Марс е извънредно мъчно заради тънката атмосфера на планетата. Далеч по-лесно е да се каца на планети с плътна атмосфера като Земята и Венера, при които се употребява главно парашутна система. На Луната, където няма значителен атмосферен пласт, се разчита на спирачни ракетни мотори. Но на Червената планета въздухът е задоволително значителен, с цел да не може да бъде подценен, тъй че би трябвало да се приложи парашут, само че е в същото време прекомерно необичаен, с цел да може той да е достатъчен – нужни са още ретроракети, въздушни възглавници или композиция от двете. При това всичко се случва прекомерно бързо – инженерите на НАСА употребяват израза “седем минути гнет ”. За толкоз време бордовите системи би трябвало да сработят съвършено, в противоположен случай апаратът ще се разбие. 

Досега само Щатите са реализирали меки кацания на Марс, след които апаратът е оставал в работоспособно положение. Напомням на читателите, че при започване на 70-те години руският спускаем уред “Марс 3 ” каца на планетата, само че излъчва радиосигнали от там в продължение на по-малко от 20 секунди, затова неговият марсоход “Проп-М ” в никакъв случай не сполучва да извърши дилемите си. НАСА е осъществявала девет кацания, последното от които бе през февруари – на марсохода “Пърсъвиърънс ”. 

Постоянните триумфи на НАСА заблуждават хората да си мислят, че най-лошото е зад тила ни и че човечеството към този момент няма да среща компликации при кацането на Марс. Но към този момент всеки различен, който е опитвал втурване на планетата, е претърпявал провал. През 2003 година английският спускаем уред “Бийгъл 2 ” изчезва след отделянето от кораба-майка “Марс Експрес ”, а през 2016 година и европейският “Скиапарели ” се разрушава, въпреки че изпраща някои научни данни от марсианската атмосфера и задачата му може да се счете за отчасти сполучлива. 

Китайците в никакъв случай не са опитвали да кацнат на Марс. Но те имат способността да изстрелват хора в космоса, а през последните няколко години няколко китайски спускаеми задачи извършват меко прилуняване на естествения ни сателит. Така че задачата “Тянвън 1 ” стъпва на тези два опита – парашутът е произходящ на този на пилотираните кораби “Шенчжоу ”, а ретроракетите – на лунните спускаеми апарати. За да се подсигури триумфът, “Чжурон ” ще се спусне измежду равнината Утопия, където през 70-те години работеше американската задача “Вайкинг 2 ”.

Китайският марсоход… Image credit: CNSA

…и американски марсоход от вида на “Спирит ” и “Опортюнити ”, които сполучливо работиха на Марс след 2004 година.Открийте десетте разлики

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР