Нови санкции срещу Русия ще бъдат наложени възможно най-скоро. Заявките

...
Нови санкции срещу Русия ще бъдат наложени възможно най-скоро. Заявките
Коментари Харесай

Готвят се нови санкции спрямо Русия след снимките от Буча

Нови наказания против Русия ще бъдат наложени допустимо най-скоро. Заявките пристигнаха след разпространяването на информацията и най-много на фотосите за това, какво се е случвало в Буча и Гостомел, край Киев, по време на съветската окупация. Светът е шокиран. Въпреки това разновидността за европейско ембарго върху петрола и газа от Русия евентуално ще остане в запас за момента.

Според изказванията на европейски политици и публични лица и дума не може да става за анулация на наказания, до момента в който войната не спре изцяло, а наказания ще останат годни дълго и по-късно.

Целта на невижданите ограничавания против Русия в отговор на нахлуването в Украйна е да я откъснат от западните технологии и пари, и да лишат водача ѝ Владимир Путин от опцията да продължи тази война.
 Грабежи, разстрел, обезчестяване на цивилни - зверствата на съветските военни в Украйна
Грабежи, разстрел, обезчестяване на цивилни - зверствата на съветските военни в Украйна

Human Rights Watch показа шокиращи разкази за военни закононарушения

Въпреки това рестриктивните мерки разрешават на Русия да печели над 650 млн. евро на ден от продажбата на нефт, газ и въглища в Европа, а бавните мирни договаряния дават слаба вяра, че ще бъдат избегнати по-нататъшни драконовски ограничения като затваряне на европейски пристанища, цялостно изключване на банките от SWIFT и ембарго върху петрола и газа.

Всичко се промени през миналия уикенд, откакто бяха оповестени шокиращи фрагменти и доказателства за принуждение и изтезания на цивилни жители в окупираните от Русия украински земи. Руското министерство на защитата отхвърля жестокостите и назовава фотосите и видеоматериалите на международните медии инсценирани.

Европейски Съюз се готви да одобри спомагателни наказания против Москва на фона на известията за жестокостите, осъществени от съветските войски при отстъплението им от Киев.

" Да работим, да помогнем на фронта, на Украйна ". Какво заварват украинците, когато се завръщат?

Кореспондентите на BBС, Reuters и AFP от град Буча, Киевски район

Според Financial Times чиновници на Европейски Съюз оказват помощ на Украйна и редица неправителствени организации да съберат доказателства, с цел да може казусът да бъде отправен до интернационалните съдилища, а в сряда ще обсъдят нови ограничавания против Русия.

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок към този момент даде обещание да " ускори глобите против Русия и да окаже още по-голяма поддръжка на бранителите на Украйна ", френският ѝ сътрудник Жан-Ив Льо Дриан прикани за оптимален интернационален стопански напън върху Москва, а министър-председателят на Естония Кая Калас съобщи, че петият пакет от строги наказания би трябвало да бъде въведен допустимо най-скоро.

BBC напомня, че към този момент въведените от Европейски Съюз ограничения включват отвод на седем съветски банки от достъп до системата SWIFT, възбрана за експорт за Русия на основни технологии в региона на защитата, енергетиката, телекомуникациите и авиацията, възбрана за полети на съветски самолетни компании във въздушното пространство на Европейски Съюз и заледяване на активите на стотици съветски олигарси и длъжностни лица, в това число на президента Владимир Путин.

Новите ограничения, препоръчани от някои членове на Европейски Съюз, включват спомагателни самостоятелни наказания, възбрана за влизане на съветски кораби в пристанища на Европейски Съюз, нови ограничавания върху износа и възбрана за експорт на сила, за които отдавта Украйна приканва.

Преди неделя петият пакет единствено се обсъждаше и щеше да включва известно стягане на съществуващите ограничавания и затваряне на малки врати, само че не включваше ембарго.

Както означи в тази връзка литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис, " пазаруването на петрол и газ от Русия значи финансиране на военни закононарушения ". Литва към този момент стана първата страна от Европейски Съюз, която изцяло отхвърли да внася съветски газ.

В Туитър Шарл Мишел също анонсира нови наказания и нова поддръжка за Украйна.

Министър-председателят на Естония Кая Калас също прикани за нови наказания. " Безразличието е майка на всички закононарушения ", съобщи Калас, разяснявайки, че фотосите от Буча и Ирпен припомнят за кланетата на нацисткия и руския режим.
 Франция желае санкции за убийците на цивилни от Украйна
Франция желае санкции за убийците на цивилни от Украйна

Париж осъди клането след шокиращите фрагменти

Въпросът в този момент е дали Европейски Съюз ще реагира на известията на международните медии и правозащитници за закононарушения против цивилни жители, като форсира съвсем контрактувания пакет и го разгласи още в понеделник-вторник, или ще избере по-сериозни ограничения, макар че те заплашват благосъстоянието и спокойствието на Европа.

Западните медии оповестяват, че към момента няма консенсус. Източна Европа, най-много Полша и балтийските страни, упорстват за фрапантни мерки; дребна група страни, отпред с Германия, само че най-големият промишлен мотор и главен консуматор на сила в Европейски Съюз, обаче се опълчва на ембаргото и даже на частичния отвод от нефт и газ от Русия.

Санкциите се постановат с единогласие от всички 27 страни от Европейския съюз - втората по величина стопанска система в света с над 450 милиона поданици. А това е добра вест за Путин, който има и други подвластни от газа " сътрудници " в Европейски Съюз, най-много Унгария, Италия и Австрия.
 Зеленски: Случилото се в Буча е геноцид
Зеленски: Случилото се в Буча е геноцид

Москва отхвърли обвиняванията, а фотосите дефинира като фалшификат
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР