Нови правила за плащане на ДДС при търговия със страни

...
Нови правила за плащане на ДДС при търговия със страни
Коментари Харесай

Край на схемите с ДДС, въвеждат се нови строги правила за плащане!

Нови правила за заплащане на Данък добавена стойност при търговия със страни от Европейски Съюз както и по-строги ограничения за отчитане на оборотите в страната ще бъдат въведени с препоръчаните от Министерството на финансите данъчни промени, оповестява " Труд ".

При осъществяване на транспорт от България до друга страна от Европейски Съюз ще би трябвало да бъдат представяни най-малко две доказателства, с цел да употребява експортьорът нулева ставка по Данък добавена стойност.

Сред тези доказателства да вземем за пример може да бъдат фактура за транспорта или товарителница; застраховка или банкови документи, доказващи заплащането за превоза; документ от обществен орган, като да вземем за пример нотариус, с който се удостоверява идването на стоката в страната от ЕС; квитанция от складодържател в страната от Европейски Съюз, която удостоверява съхраняването на стоките.

Освен това, в случай че стоките са превозени от самия адресат в страна от Европейски Съюз, българската компания ще би трябвало да показа и декларация от него, за осъществената договорка.

Всичко това се прави, тъй като една от схемите за укриване на Данък добавена стойност е да се разгласи, че стоките са изнесени от България за страна от Европейски Съюз, а в това време се продават в страната без да се заплащат налози.

Друга смяна за стопиране на тази скица, е въвеждане на условие за съществуване на Данък добавена стойност номер на получателя в страната от Европейски Съюз, където стоката идва, като изискване за използване на нулева ставка по Данък добавена стойност от страна на българската компания експортьор. Получателят в Европейски Съюз ще би трябвало да показа Данък добавена стойност номера си на българската компания, която пък ще го вписва във VIES декларацията, която подава в Национална агенция за приходите.

С измененията в закона ще бъде затворена една постоянно употребена скица за неплащане на Данък добавена стойност при търговия в страната. Често в курортите един и същи магазин се трансферира на поредност от компании, тъй че да не бъде доближат оборот от 50 хиляди лева и да не заплаща Данък добавена стойност.

Затова при осъществяване на еднородна активност от две или повече компании в еднакъв обект в облагаемия оборот на всяка последваща компания ще се включва оборотът на всички предходни за последните 12 месеца.

Дейността се приема, че е еднородна, когато е налице забележителна еднаквост във връзка с две или повече от следните характерности: предлаганите артикули или услуги, употребените активи, личния състав, комерсиалната марка/името на обекта, доставчиците/клиентите.

Затварят и две малки врати за неплащане на Данък добавена стойност при покупко-продажби с парцели. За доставка на стока ще се смята прехвърлянето на акции или дялове, които дават право на благосъстоятелност върху парцел или част от него. Целта е да се отстрани честата процедура за заобикаляне на закона, при която с прекачване на акции действително се трансферира собствеността върху жилищни парцели, като по този метод се заобикаля заплащането на Данък добавена стойност.

При ремонт на постройка, в случай че са направени обилни промени, които трансформират изискванията за използването є, тя ще се смята за нова и при продажба ще се заплаща Данък добавена стойност. За нова ще се смята и част от постройка, в случай че посредством продължение или надстрояване бъде самостоятелен независим обект, който може да бъде продаден настрана.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР