Нови находки и експозиции в Етнографско-археологическия музей - Елхово. Какво

...
Нови находки и експозиции в Етнографско-археологическия музей - Елхово. Какво
Коментари Харесай

Нови находки и експозиции в Етнографско-археологическия музей - Елхово

Нови находки и експозиции в Етнографско-археологическия музей - Елхово. Какво съставляват откритите експонати от първи и втори век, какви са били медицинските знания на античните? Кои са забавните експозиции на Елховския музей и какви любопитни открития има в землището на Елхово.

Добринка Костова, основен организатор в музея, споделя повече в " Нашият ден ":



" Музеят в Елхово е етнографско-археологически профилиран музей. Той има три експозиции. 



Едната е етнографската експозиция, която се намира в идеалния център на Елхово, тя показва богатото етнографско завещание на този югоизточен район – всички селища по долината на Долна Тунджа, на Странджа и Сакар и необятното разбиране Елховски край. 

Особено експозицията на втория етаж е извънредно колоритна. В нея е показано многообразието на женското облекло в този регион – едно от най-гъсто и най-пъстро извезаните женски дрехи в България. 



Имаме и археологическа експозиция, която се намира в друга постройка. Тя демонстрира извънредно скъпи археологически експонати, открити на тази територия. Има открит паметен план, който се простира на 32 дка и сега работят в него археолозите. 

 Открит е неотдавна забавен меден слитък в землището на село Чернозем. Слитъкът е с формата на разпъната волска кожа. Той е елегантен и извънредно добре непокътнат – от интервала на късната бронзова ера – XIV-XII век пр.н.е., предмонетна форма за замяна. 

Открито е и ковчеже с медицински принадлежности, което към този момент е изпратено и ще бъде изложено в Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките.



Имаме и експозиция " Велко Кънев ", която е единствената в България експозиция, отдадена на артист – в родния му град. Показан е част от неговия персонален живот, и блестящото му показване като артист. "  

Чуйте повече от звуковия файл.
Снимки – museum-elhovo.com
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР