Нови изследвания разкриват, че самото излагане на непознати за нас

...
Нови изследвания разкриват, че самото излагане на непознати за нас
Коментари Харесай

Мозъкът ни е готов да научава нови неща, без дори да подозираме

Нови проучвания разкриват, че самото излагане на непознати за нас неща - нови предмети или типове животни, ни вкарва в режим на учене и ни прави по-подготвени да научим нещо ново по-късно.

След като сме се сблъскали с нещо ново, ни е в положение да се възползва от интервала на кратковременно учене, за да усвои повече познания за него. Новото проучване, оповестено в „ Psychological Science ” би трябвало да помогне на учените да схванат по-добре този тип подсъзнателно или латентно учене.

Голяма част от метода, по който възприемаме другите неща в света, е обвързвана с тяхното категоризиране, само че методите, по които усвояваме тези категории, постоянно не са очевидни. Например научаваме, че " котка " и " куче " са разнообразни категории, най-много като се сблъскваме с котки и кучета, а не като седнем и научим характерните неща за тях.

В ново изследване откривателите желали да схванат повече за това по какъв начин сходно инцидентно излагане способства за усвояването на разнообразни категории.

" Често следим нови неща в действителния свят, без да имаме за цел да ги научим ", споделя психологът Владимир Слуцки от Държавния университет в Охайо.

Екипът организира пет разнообразни опита с присъединяване на общо 438 възрастни доброволци. Изследователите употребявали особено основана компютърна игра, с цел да изложат участниците на непознати фантастични същества, които в някои случаи били разграничени на две категории, сходни на котките и кучетата.

По време на началната фаза участниците били инструктирани да реагират допустимо най-бързо на създание, което скача или към червен панел от лявата страна на екрана, или към наследник панел от дясната страна. Незнайно за какво, страната, на която скачат съществата, постоянно съвпадала с тяхната категория, като имала няколко разнообразни типа структури на категориите.

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР