Нови демонстрации с искане за оставката на президента на Перу

...
Нови демонстрации с искане за оставката на президента на Перу
Коментари Харесай

Поредни протести в Перу

Нови демонстрации с искане за оставката на президента на Перу Дина Болуарте се организираха в петък. По време на митингите още веднъж се стигна до конфликти сред стачкуващи и полиция. В същото време, стотици туристи бяха блокирани покрай Мачу Пикчу, заяви Агенция Франс Прес.

Припомняме, че гражданските безредици след свалянето на предшественика на Болуарте, Педро Кастильо, при започване на декември доведоха до гибелта на 45 души и накараха държавното управление да наложи изключително състояние в регионите, наранени от принуждение.

В петък силите за сигурност използваха сълзотворен газ против стачкуващи, употребявайки прашки в горещия южен град Арекипа.

Тълпи от хора се пробваха за втори следващ ден да нахлуят в пистата на летище, която беше затворена и сложена под защитата на силите за сигурност. Летището в известната туристическа дестинация Куско отвори още веднъж, което накара пасажерите да се наредят на опашка за полети.

 Протести и вълнения в столицата на Перу
Протести и вълнения в столицата на Перу

Подпалена е историческа постройка в центъра на града

Протестиращите се пробват да продължат натиска върху държавното управление, като се опълчват на изключителното състояние, което в този момент обгръща съвсем една трета от страната.

В четвъртък хиляди хора минаха през столицата Лима в огромен антиправителствен протест, преустановяван от конфликти с полицията.

" Дина, слушай, хората се отхвърлят от теб ", скандираха те, до момента в който други приканиха президентът да бъде погубен.

Кастильо  беше отхвърлен от служба и задържан на 7 декември, откакто се опита да разпусне законодателния орган на страната и да ръководи с декрет на фона на голям брой следствия за корупция.

Кризата също по този начин отразява голямата бездна сред столицата и селските провинции, които поддържаха Кастило и видяха избирането му като възмездие за презрението на Лима. Селските селяни гледаха на Кастильо, който идва от региона на Андите , като един от тях, който ръководи страната. Болуарте, която беше вицепрезидент на Кастильо, го наследи, само че макар че е от същата лява партия, поддръжниците на Кастило я отхвърлиха , даже я нарекоха " предателка ".

Болуарте прикани за разговор в изказване , излъчено по държавната телевизия.

" Няма да се уморя да диря мирни способи за напредване на страната напред, сподели тя късно в четвъртък, като добави, че актовете на принуждение, генерирани през декември и в този момент през януари, няма да останат ненаказани ".
 Протестите в Перу се реалокираха от провинцията в столицата
Протестите в Перу се реалокираха от провинцията в столицата

Продължава дълбокото разделяне в перуанското общество

Но думите ѝ не бяха чути от стачкуващите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР