Нови 33 мерки за подпомагане на бизнеса подготвя Министерството на

...
Нови 33 мерки за подпомагане на бизнеса подготвя Министерството на
Коментари Харесай

Нови 33 мерки за подпомагане на бизнеса подготвя Министерството на икономиката

Нови 33 ограничения за подкрепяне на бизнеса приготвя Министерството на стопанската система. За да влязат в действие те, обаче е нужен парламент и законодателни ремонти. Държавата стартира да подкрепя изключително бизнеса през 2020 година - първо поради пандемията и в този момент поради енергийната рецесия. Въведените ограничения обаче не дават мечтаните резултати и стопанската система е застрашена от криза.

Държавата е заделила през последните три години близо 3 милиарда и 800 млн. лв. поддръжка за бизнеса. Дали обаче ограниченията са съответни, работодателите не са безапелационни.

" До някаква степен бяха съответни, само че несъмнено имаха редица дефекти - преди всичко компаниите ги получаваха с огромно забавяне, най-малко към 40 дни. Най-засегнатите не получиха целева и мощна поддръжка, това също е правилно ", сподели Щерьо Ножаров, стопански консултант БСК.



Най-сериозно се открои обаче казусът с нецелевата поддръжка и даването на помощ на всички.

" Практиката от последните година и половина - две сподели, че когато се вършат на калпак промени, не водят до стремежи резултат. В момента не знаем кои предприятия действително са на загуба поради рецесията, която ни заобикаля или са на загуба поради някаква друга причина - липса на управнически опит или липса на конкурентоспособност ", сподели Любослав Костов, основен икономист на КНСБ.

Едно от следствията от несъответстващата помощ, съгласно финансисти, е изкуственото задържане на дадени бизнеси над повърхността и още следващата година те ще стартират да банкрутират.

" Ние имаме едни компании, които са се натрупали и са на изкуствено дишане и при смяна на изискванията може да се чака, че ще има придвижване на махалото в противоположна посока ", сподели финансистът Любомир Дацов.

Според работодателите поддръжката за бизнеса би трябвало да продължи, само че не по този метод както до момента.

" Влизаме в криза и компаниите не престават да се нуждаят от поддръжка. Разбира се тя би трябвало да разпознава засегнатите, имаше работна група към министерството на стопанската система и са записани към 30 ограничения ", сподели Щерьо Ножаров.

В средствата, предоставени за бизнеса, не са добавени парите за енергийни помощи, защото огромна част от тях идват от производителите на електрическа енергия в страната и техните облаги.

Продължават и опциите за поддръжка на бизнеса посредством еврофинансиране. По данни на Министерството на превоза по оперативна стратегия конкурентоспособност са отпуснати 64,2 млн. лв. на автобусни превозвачи и 57 млн. лв. на въздушни от 2020 година до момента./БНТ

 

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР