Нови 14 проекта за развитие на инфраструктурата и градската среда

...
Нови 14 проекта за развитие на инфраструктурата и градската среда
Коментари Харесай

С над 12 млн. лв. ще се очертае зелената зона във Варна

Нови 14 плана за развиване на инфраструктурата и градската среда са създадени във Варна. За осъществяването им общината има намерение да изтегли дълготраен заем. Предложенията ще бъдат прегледани в комисиите към Общински съвет - Варна и по-късно на постоянна сесия на общинарите и след утвърждение ще стартира осъществяването им.

Сред предлаганите планове е и този за „ Разширение на Зона за платено улично паркиране - Зелена Зона в град Варна ”. По него се планува създаване на ефикасен метод за обезпечаване и ръководство на паркирането в града, който да дава отговор на потребностите на жителите във Варна. 

Стойността на проекта е до 12 200 000 лева с Данък добавена стойност, като средствата ще са от дългово финансиране. Ще се ползва заем от „ Регионален фонд за градско развиване “ АД - финансов медиатор, ръководещ финансов инструмент „ Фонд за градско развиване за Северна България “, и „ Банка ДСК “ АД, съфинансираща институция по инструмента/заем от друга финансова или кредитна институция.

Целта на плана е да бъдат разширени опциите за платено улично паркиране в необятния център на Варна с въвеждане на така наречен „ зелена зона “.  Това ще стане с обезпечаване на нови паркоместа, еластичност и улеснение за жителите, разяснява Младен Иванов, шеф на общинското дружество „ Общински паркинги и синя зона “. Средствата за осъществяването са заложени в дълготрайния заем, който общината възнамерява да изтегли.

Преди въвеждането на „ зелена зона " ще бъде осъществен главен ремонт и рехабилитация на 120 000 кв. м пътна мрежа в обсега на зоната, прецизират от общината. Ще бъдат сложени пътни знаци и осведомителни табели, положена хоризонтална маркировка. Предвидено е още надграждане на потенциала на централизирана система за ръководство на паркирането, доставка на мобилни терминални устройства за надзор на паркирането и закупуване на профилиран хардуер и програмен продукт за съоръжение на Кол център.

Очаква се планът да се реализира до края на 2022 година.  " Зелената зона " за паркиране ще разполага с два вида паркоместа - за общо прилагане и непокътнати. Тези за общо прилагане ще бъдат предопределени за поданици, компании и посетители на града. Запазените паркоместа ще бъдат отдавани чартърен на компании и техният брой ще бъде стеснен. Определени паркоместа ще бъдат маркирани за специфични консуматори, като полиция, община, хора с увреждания.

В плана е планувано краткотрайно паркиране до 5 часа. Зоната ще е с работно време от 9 до 19 часа в делнични дни. Общият брой на паркоместата - до 10 500, като тези за хора с увреждания ще са  до 500, а  за електроавтомобили - до 64. Разрешенията за живущите в зоната ще са до 10 000 броя. 

В правенето на технико-икономическата аргументация на плана са посочени и цени с Данък добавена стойност за услугите. Кратковременното паркиране ще е 1 лева за 1 час. Цената за живущи за едно МПС ще е 5 лева на месец, а  за живущи за втори автомобил - 10 лева на месец. За едно МПС компаниите ще заплащат по 100 лева на месец. Цената за едно паркомясто за длъжностен абонамент в " Зелена зона " ще е 250 лева на месец, а за длъжностен абонамент отвън Синя и Зелена зона - 120 лева на месец.

Община Варна е подготвила и 

план „ Екологично чист превоз за Варна “

финансиран по процедура за даване на безплатна финансова помощ „ Мерки за адресиране на превоза като източник на замърсяване на атмосферния въздух “. Той ще се реализира с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Околна среда ” 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския съюз посредством Кохезионния фонд и от държавния бюджет на България. Бенифициенти по контракта са Община Варна и „ Градски превоз “ЕАД, според подписано партньорско съглашение.

Очаква се посредством реализацията на плана да се способства за възстановяване качеството на атмосферния въздух в община Варна чрез понижаване наднормените равнища на ФПЧ и азотни оксиди за постигане на одобрените правила в атмосферния въздух посредством предприемането на ограничения за замяна на старите транспортни средства на публичния градски превоз с съвременни, екологични транспортни средства

Стойността на плана е до 85 378 649 лева с Данък добавена стойност.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР