Днес е осмият ден след Възкресение Христово (независимо на кои

...
Днес е осмият ден след Възкресение Христово (независимо на кои
Коментари Харесай

Томина неделя е, имен ден празнуват...

Д нес е осмият ден след Възкресение Христово (независимо на кои дати се падат тези празници в другите години) и първата неделя след Великден (в църковния календар се води втора). Нарича се Томина неделя и е празник, отдаден на уверяването на Тома в чудото на чудесата - Христовото съживяване.

На този ден имен ден честват Тома, Томислав, Томислава, Том, Томас, Томчо.

Тома, един от дванадесетте възпитаници на Христос, отсъствал, когато Той в деня на Своето възкресение се явил на учениците Си в къщата в Йерусалим, където те стоели заключени " заради боязън от юдеите " - да не бъдат преследвани и те самите. Учениците се слисали от това явяване и по тази причина Учителят им посочил раните на ръцете, нозете и ребрата Си, с цел да се уверят, че е Той. Предал им Светия Дух и им дал власт да простят греховете на хората. А когато по-късно те споделили на Тома, че са видели възкръсналия Иисус, той декларирал, че желае също да Го види и да се увери в истинността на възкресението.

След осем дни Христос още веднъж се явил на Своите възпитаници, към този момент в наличието и на Тома, и го подканил да опипа белезите от раните по тялото Му. Но Тома, без даже да намерения да ревизира раните Му, Го познал и Го изповядал за Господ и Бог. Защото съживяване от мъртвите и битие в друго измерение на материята е по силите единствено на Бог.

Според преданието деятел Тома след Петдесетница проповядвал благовестието на Христос измежду празненство, перси, мидийци и индийци, и починал страдалчески във втората половина на I век.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР