Новата власт в Кабул ще се съсредоточи върху изграждането на

...
Новата власт в Кабул ще се съсредоточи върху изграждането на
Коментари Харесай

Алексей Малашенко: Западът няма защо да се страхува от талибаните

Новата власт в Кабул ще се концентрира върху построяването на афганистанската страна, а не върху спорове със съседите и Запада, съобщи пред БНР Алексей Малашенко - специалист по исляма и основен теоретичен помощник в Националния проучвателен институт по международна стопанска система и интернационалните връзки „ Евгений Примаков “ на Руската академия на науките.

„ Тези хора желаят да изградят национална (това е доста значима дума – б.а.) ислямска афганистанска страна. Ислямът отхвърля нациите, само че де факто това няма да бъде халифат - някаква международна ислямска страна, за каквато обичат да приказват в ИДИЛ. Не имам вяра на пропагандата, била тя съветска, американска или някаква друга, която твърди, че талибаните са външна опасност. За кого са опасност? Нима им е необходим Таджикистан или Узбекистан? Или желаят да взривяват Европа? Тези хора ще се занимават със строителството на личната си страна “, сподели съветският специалист в предаването „ Събота 150 “ на стратегия „ Хоризонт “.

Според Малашенко болшинството от афганистанците поддържат талибаните, тъй като поставят завършек на десетилетия безредици.

" Какво друго му би трябвало да елементарния афганистанец, който води война от 1979 година? Първо го учиха на комунизъм, след това на народна власт, а хората желаят да живеят спокойно и умерено. Засега талибаните подсигуряват това успокоение. "

Затова Москва вярно се ориентира към разговор с талибаните. Официално, тяхната организация е оповестена за терористична и е неразрешена в Русия. Въпреки това през последните 7 години талибаните и Кремъл са в непрекъснат разговор между тях. Президентът Владимир Путин съобщи неотдавна, че Русия няма интерес от дезинтеграцията на Афганистан. Очевидно Москва избира устойчиво ръководство на талибаните пред нова революция.

" Това, което прави Русия в продължение на 7 години, е демонстрация на мъдрост. Това е онази политическа мъдрост, която не се демонстрира доста постоянно в днешно време, " отбелязва Алексей Малашенко.

Докато Русия се стреми да укрепи връзките си с талибаните, въздействието на Пакистан върху тях ще отслабва, предвижда съветският специалист.

" Пакистанците доста добре схващат, че талибаните, които през днешния ден са на власт в Афганистан, не са техни протежета и няма да им се кланят. Има териториални разногласия по границата сред Афганистан и Пакистан. Там е линията Дюранд. Както се споделяше в положителното остаряло руско време, това е откритие на колонизаторите. Тогава е вършело работа, само че в този момент основава проблеми. "  

Големият печеливш от идването на власт на талибаните в Афганистан е Китай, счита Малашенко.

" Не зная кой първи ще признае талибаните, само че не изключвам това да са китайците. На Пекин му е все едно дали в Афганистан ръководят талибаните или някой различен. Китайците в никакъв случай не се занимават с политика, а с пари. Ще дадат пари, ще отидат в Афганистан, а талибаните прелестно ще ги охраняват. Между другото, преди три седмици талибаните дадоха обещание на китайците да не се месят в проблемите с мюсюлманите в Синцзян. "

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР