Новата разработка за соларна каравана на швейцарски университет (графика: Worldreach

...
Коментари Харесай

Мобилен дом на колела: мечтата на дигиталния номад


Новата разработка за слънчева каравана на швейцарски университет (графика: Worldreach Comms)

За какво се сещате, когато чуете думата каравана? Лято, отмора, занимателно странствуване? Но през днешния ден караваните имат нова роля: те могат да бъдат мобилен дом на колела, в който цифровите номади да живеят и работят през цялата година. Обзаведени с фотоволтаични системи, тези каравани обезпечават всичко належащо за непрекъснато обитаване.

Все по-многобройни стават предложенията за каравани, проектирани да обезпечат опция за целогодишно обитаване, в това число и пълноценна работа. Те са изцяло самостоятелни, т.е. не се нуждаят от каквато и да е инфраструктура, с цел да бъдат дребен мобилен дом за актуалния цифров бродяга.

Каравана за живот

Ключов детайл от самостоятелния дом на колела е слънчевият масив. Фотоволтаичните панели върху караваните не са оригиналност, само че в този момент конфигурацията им е друга. Проектантите плануват големи покриви от фотоволтаици, с по 18-20 или 30 високоефективни панела. Някои от новите разработки се хвалят с цели 80 квадратни метра фотоволтаична повърхност.

Но по какъв начин толкоз доста панели ще се поберат върху дребния покрив на каравана?! И за това си има решение: масивите се „ сгъват “ по един или различен метод. Например, когато караваната е паркирана, част от панелите се изтеглят встрани и дружно образуват по един огромен заслон от двете страни. Така хем обезпечават намерено пространство с покрив директно до мобилния дом, хем добиват слънчева сила. Когато караваната би трябвало да потегли, всеки заслон се прибира, като се плъзва върху или подпъхва под главния слънчев покрив на возилото.

Подобни слънчеви покриви имат задоволително индустриален потенциал, с цел да могат да захранят с електрическа енергия всички уреди в един мобилен дом: осветяване, климатик, един-два преносимия компютър, модул за интернет-достъп, дребен ледник.

По отношение на водата караваните обичайно имат благоприятни условия за присъединение към ВиК система, само че все по-често се проектират и с вградено решение за събиране и пречистване на дъждовна вода. Тя е задоволително годна за къпане и миене. Това значи, че притежателите могат да се открият да живеят безусловно на всички места – и токът, и водата са им обезпечени.

За да е удобен животът в сходен мобилен дом на колела, стените са построени с дебела изолираност. Тя пази жителите от крайностите на климата на открито. За подготвяне на храната се употребяват или дребни газови печки, или слънчеви фурни – или и двете.

Обичайно това ново потомство каравани се проектират с дребни плъзгащи се вътрешни загради, които обособяват едно кътче за „ домакински офис “. Прозорците са огромни за обезпечаване на изобилна дневна светлина.

Електромобил с каравана

Да идеш на къмпинг с електрически автомобил и каравана може да е звучало неуместно до момента, само че ето, че новото потомство каравани трансформира играта. Когато електричеството в мобилния дом се добива напълно от слънчева сила посредством голям фотоволтаичен масив, става изцяло допустимо електрическият автомобил да се зарежда самостоятелно. Това значи, че не е нужна електропреносна инфраструктура, с цел да може електрическата кола да се движи и да тегли своето ремарке.

Ето по този начин цифровият бродяга може да отиде на всички места и да работи от където и да било, освен това цяла година. Той може безкрайно да пътува с електрически автомобил и каравана – да живее където и да е, без да се тревожи, че ще остане беззащитен посред пустошта.

Наред с всичко, акумулаторната система на електрическия автомобил може да служи за аварийно електрозахранване при положение на последна потребност – в случай че батерията, вградена в караваната, по някаква причина се окаже изчерпана. Все повече автомобилни производители мислят за батериите на своите електрически автомобили като за мобилни станции за електричество, които поемат и отдават сила съгласно моментните благоприятни условия и потребности.

Примери

През 2021 година калифорнийският производител Living Vehicle пусна нова версия на своето ремарке, предопределено както за краткосрочни пътувания, по този начин и за непрекъснато обитаване. Идеята е тя да бъде теглена от електрически автомобил. Захранването на цялата система се обезпечава от осъвременена енергийна система с 3 520 W слънчеви панели, които поддържат система за предпазване от 57,6 kWh. Караваната има 21,5 кв. м. обитаемо пространство. Банята е с душ с дъждовна вода.

Съвсем неотдавна екип на Университета за приложни науки и изкуства в Люцерн в Швейцария показа своя разработка в същия дух. Караваната има на покрива си слънчев масив с форма на пеперуда, с повърхност 80 квадратни метра. Толкова е огромен, че може умерено да презарежда електрическото транспортно средство, което тегли караваната, наред с цялото съоръжение в него. Вътре в ремаркето дори има малко телевизионно студио – за репортажите на откривателите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР