Новата мода в крипто-добива е свързване на биткойн фермите директно

...
Коментари Харесай

Биткойн ферма в САЩ черпи ток директно от АЕЦ


Новата мода в крипто-добива е свързване на биткойн фермите непосредствено към АЕЦ
(снимка: Cumulus Coin)

Първата биткойн плантация, захранвана непосредствено от атомна електроцентрала, скоро ще отвори порти в Пенсилвания, Съединени американски щати. Компанията TeraWulf е първата в света, която стартира да копае биткойни по този метод.

Високата трудност на добива на биткойни направи тази криптовалута една от най-неблагоприятните за околната среда. Според някои отчети, през 2022 година крипто-копаенето е довело до излъчвания на 86,3 милиона тона въглероден диоксид.

Освен това смяната в логаритъма за приемане на етериум акцентира антиклиматичната природа на биткойн и принуди крипто-общността да предприеме ограничения. По-специално, от ден на ден хора започнаха да приказват за биткойн ферми, захранвани от атомни електроцентрали, които се трансфораха маяци на зелена сила.

Затова не е изненадващо, че скоро в Съединени американски щати ще проработи първата биткойн плантация с непосредствено зареждане от атомна електроцентрала. Миналата седмица компанията Talen Energy разгласи, че е приключила строителството на пространства за център за данни наоколо до атомната електроцентрала Susquehanna Steam Electric Station в Пенсилвания.
още по темата
Подразделението Cumulus Coin на Talen Energy ще дава отговор за добива на криптовалута в новото дружество, а друго поделение, Cumulus Data, ще следи хиперскейлърите, заяви CNET.

TeraWulf е първата компания, която стартира да копае биткойни във фермата с директна връзка с атомната електроцентрала. Като цяло всички биткойни, които тя получава, ще бъдат с съвсем нулеви въглеродни излъчвания.

Строго видяно, това не е правилно, само че редица калкулации демонстрират, че нуклеарната сила е почти сравнима във връзка с излъчванията на CO2 с възобновимите енергийни източници. Никой източник не изцяло свободен от излъчвания на парникови газове, защото производството на съоръжение и логистиката към момента са съпроводени от излъчвания на CO2.

Преходът на логаритъма за копаене на етериум от „ proof-of-work ” към „ proof-of-stake ” понижи излъчванията на CO2 с 99%, само че към момента няма индикации, че копаенето на биткойни ще следва сходен път. Остава да се търсят чисти енергийни източници за приемане на биткойни и към този момент има прочут прогрес в тази тенденция – това е практиката за закупуване на електрическа енергия от оператори на слънчеви и вятърни централи.

Ядрената сила също се изравни с сходни възобновими източници, за което преди две-три години даже не се и помисляше. Но в този момент всичко се промени и това ще засегне редица действия, в това число копаенето на криптовалута.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР