Новата интегрирана информационна система за координация и управление на силите

...
Новата интегрирана информационна система за координация и управление на силите
Коментари Харесай

Пожарната с нова интегрирана система при произшествия

Новата интегрирана осведомителна система за съгласуваност и ръководство на силите и средствата на пожарната работа при вписване и отчитане на катастрофи бе показана в постройката на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ (ГДПБЗН).  

Системата показва Мартин Николов, контрольор в Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията. Той сподели другите софтуерни преимущества на новата система, включваща картографски изображения, опция за чат със чиновниците в действително време, както и интерактивна информация при обработката на получения сигнал чрез разнообразни цветове.

Чрез системата е обезпечена интерактивна информация за статута на произшествието, участващите сили и средства и нужните запаси за ликвидирането им. Тя разрешава чат в действително време в три посоки: по катастрофи с всички екипи на място,  с оперативните единици,  с всеки съответен чиновник на правилото на месинджър. Отделно от това, всеки пожарникар може да конфигурира на телефона си мобилно приложение, с което ще получава вести за настъпилото произшествие. 

Системата пресъздава точното местонахождение на зародилия случай върху карти в Географска информационна система среда и в действително време . Служителят ще има опция да включва и изключва разнообразни изображения, налични в картографското изложение, като да вземем за пример съществуването на мостове и противопожарни кранове.

Инспектор Николов изясни, че в системата произшествията са маркирани с триъгълник в подобаващ цвят по отношение на вида произшествие. Информацията за тях може да бъде въведена по три метода – с ръчно изписване на обитаемо, място, улица, община, номер, с GPS координати и чрез избор на точка на картата посредством подобаващ мащаб. Тогава картата автоматизирано генерира лист от адреси. 

Визуализират се и наличните свободни оперативните единици – пожарникари и противопожарни коли. Той уточни, че е създаден панел с база данни за чиновниците на ГДПБЗН, която наблюдава 37 параметри от досиетата на чиновниците, измежду които даже и тяхната  кръвна група, годност на документ за ръководство на моторно транспортно средство.  

Предвижда по-нататъшна интеграция на новата система с тази на телефон 112, което ще разреши при отчитане на произшествието, първичната информация за него да се попълня от оператора на телефон 112, уточни контрольор Николов. 

Системата ще разрешава да се съхранява информация за дежурните чиновници и да се трансформира техният график. По този метод в Националния действен център и регионалните оперативни центрове щ е разполагат с настояща информация за наличните дежурни чиновници . Когато екипът дойде на мястото на случая, в системата автоматизирано се трансформира статутът на произшествието като посетено. Новата система разрешава автоматизирано да се копира времето на идване на произшествието, както и да се види какъв е статутът на служителя и дали е зает сега. Със звуков сигнал системата ще посочва за настъпило произшествие и служителят ще бъде задължен да реагира, а в случай че направи отвод, ще би трябвало да го стимулира. 

Старши комисар Красимир Шотаров - шеф на дирекция " Оперативни действия " при Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, съобщи, че с тази система ще се понижи времето за реакция и навреме подаване на информация. Той означи, че с мобилното приложение чиновниците ще могат да наблюдават графиците си и да получават инструкции в действително време по време на произшествието. По думите му ще са нужни още средства за закупуването на таблети за пожарните коли, с цел да могат самите направления да се пресъздават.

Системата е създадена по план за развиване и рационализация на Националния действен център и регионалните оперативни центрове посредством създаване на базисна инфраструктура за реакция при незабавни повиквания. Той е финансиран  по Фонд „ Вътрешна сигурност “ и е на стойност 6 248 781 лева. 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР