Нова Югославия или алтернатива на Европейския съюз? Нито едно от

...
Нова Югославия или алтернатива на Европейския съюз? Нито едно от
Коментари Харесай

Балканският "малък Шенген" става все по-голям

Нова Югославия или опция на Европейския съюз? " Нито едно от двете " - би бил късият отговор на водачите, които се събират през днешния ден в Тирана, с цел да обсъдят план, кадърен да промени Западните Балкани. Ако се случи съгласно проектите им.

Ръководствата на Сърбия, Албания и Северна Македония сложиха началото на известните в медиите като " дребен Шенген " съглашения, с които Западните Балкани могат да задълбочат икономическите и транспортните си връзки и да засилят интеграцията между тях в район, който в последните години се свързва с разделения поради белезите на историята.

Сега, на среща в албанската столица Тирана по-късно през днешния ден, към тях се причислява президенът на Черна гора. Мило Джуканович ще беседва със сръбския си сътрудник Александър Вучич и македонските министър председатели Еди Рама и Зоран Заев, с цел да търси способи да се ускори районната интеграция, до момента в който пътят към Европейския съюз наподобява сложен поради (основно) френското несъгласие за начало на договаряния с Тирана и Скопие.

Вучич, Рама и Заев сложиха основите във втория по величина сръбски град Нови Сад през октомври, като направиха първата крачка - ангажимент за свободно придвижване на артикули, капитали, услуги и хора. На доктрина те единствено се връщат към концепциите на съглашение за свободна търговия, подписано по времето, когато по-голямата част от Източна Европа не беше в Европейски Съюз (повече четете тук).

Сърбия, чийто в действителност водач Вучич от дълго време приказва за потребността от " общ балкански пазар ", е главният мотор на плана. Рама твърдо стои зад концепцията макар несъгласията с Белград, които от време на време демонстрира пред камерите, а Заев неотдавна повтори за телевизия " Пинк ", че проетът ще е от изгода за задачите Западни Балкани. " Поддържам всеки метод за съдействие на Балканите, а не постоянно да чакаме да пристигна някой от Европейски Съюз, да ни събере и там да покажем резултат, " сподели той, изключвайки разновидността това да е спънка пред европейския път на страните. " Можем да покажем потенциал и сами. "

Срещата, почнала неофициално нощес, би трябвало да помогне на водачите да приложат ограниченията за свободно придвижване, сравнявани с интеграцията сред страните от Европейския съюз и целящи да се сътвори единно икономическо пространство. Предишният разговор в Охрид приключи със съглашение, целящо да усъвършенства капиталовата среда. В признатите до момента заявления се показва и потребността от " признание на всички документи, в това число документи на агенците за храни, дипломи и сходни. "

Днес е планувано Вучич, Рама, Заев и Джуканович да се срещнат и с представители на интернационалните организации и институции, а след нея да има и конференция.

Какво мисли Европейски Съюз

Европейският съюз е позитивно надъхан. За телевизия N1 ръководителят на делегацията на Европейски Съюз в Сърбия Сем Фабрици съобщи, че Брюксел преглежда плана като детайл, който ще улесни влизането на страните от Западните Балкани в съюза, а не като спънка. Според Фабрици самодейността е в унисон с " това, което страните към този момент вършат в процеса на евроинтеграция ", с спомагателния детайл на " пътешестване с персонални карти ". Докато процесът съотвества а разпоредбите на разширение, " поддържаме това ", сподели Фабрици. Според него е значимо " дребният Шенген " да е отворен и за шестте страни от Западните Балкани отвън Европейски Съюз.

Сръбски медии настояват, че френският президент Еманюел Макрон (свързван в някои страни от района със спирачката пред евроамбициите на Албания и Северна Македония) персонално е декларирал на Вучич, че поддържа концепцията, защото дава отговор на вижданията му, че районът би трябвало да действа добре преди влизането в Европейски Съюз.

" Шведска маса за Сърбия "

И на Западните Балкани не всички гледат с положително око на плана. Косово отхвърля концепцията за " дребен Шенген " като сръбска самодейност и демонстрира единение по тематиката сред президента Хашим Тачи и евентуалния предстоящ министър председател Албин Курти, макар положителните връзки сред Тачи и Вучич. Представител на партията на Курти " Самоопределение " съобщи, че районът не може да бъде " шведска маса за Сърбия ".

Прищина, която другояче се контракти с Тирана двете столици да съгласуват външната си политика, е в неприсъствен спор с Рама за изгодите от такава интеграция. В формалния си отвод да участва в Тирана Тачи изясни, че без значение от естествената връзка с Албания Косово е изправено пред " спънки в консолидацята на държавността си " и за жалост " основната спънка идва от Сърбия ". Рама не е склонен и твърди, че има вяра в изгодата от плана за жителите на Албания и страните, които вземат участие в него.

Дипломатически източници изясняват за в. " Данас ", че " дребният Шенген " е образец и за охладняващите връзки сред Прищина и Тирана - Рама е ангажиран с вътрешни проблеми, политическо неодобрение и претенции на опозицията за предварителни избори и Косово се оказва на назад във времето. За Албания, както прочее и за Косово, нормализацията на връзките със Сърбия и косовската " латентна цел " за обединяване не е приоритет, не престават същите източници.

Босна и Херцеговина към момента няма позиция по тематиката, главно поради раздялите в съставните им елементи. В Сараево, столица на страната, само че и на Федерация Босна и Херцеговина (населена най-вече от бошняци и хървати) има известни запаси, до момента в който Република Сръбска (където живеят най-вече етнически сърби) е изразявала поддръжка.

Скептичните гласове измежду специалистите се аргументират главно с това, че самодейността е резултат от неспособността на Европейски Съюз да отвори вратата за участие на страните от Западните Балкани. Четири от шест страни са претенденти - Сърбия, Черна гора, Албания и Северна Македония - а последните две не съумяват да стартират договарянията. Самият Вучич не отхвърля, че и в Европейски Съюз могат да се чуят мнения, поставящи под въпрос способността на Западните Балкани да вземат проблемите между тях в личните си ръце.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР